Coreea de Sud a efectuat un tir de testare a unei rachete de tip mare-sol balistică strategică (MSBS) de fabricaţie sud-coreeană, a anunţat marţi agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, subliniind voinţa Seulului de a-şi consolida apărarea împotriva Coreei de Nord, care deţine arma nucleară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia sud-coreeană de Dezvoltarea Apărării a efectuat săptămâna trecută teste de lansare a MSBS de la bordul unui nou submarin, de 3.000 de tone, dezvoltat pe plan local şi echipat cu şase tuburi de lansare verticală, potrivit Yonhap, care citează surse militare anonime.

Această MSBS este o variantă a rachetei balistice sud-coreene Hyunmoo-2B, cu o rază de 500 de kilometri, şi urmează să fie produsă în noiembrie, în urma unei no serii de teste, potrivit Yonhap.

Phenianul încearcă de mult timp să dezvolte o tehnologie de tip MBSB şi a prezentat patru rachete de acest tip la o defilare militară, sub privirile dictatorului Kim Jong Un, în ianuarie, iar presa de stat a evocat atunci ”cele mai puternice arme din lume”,

Însă după ce Phenianul a publicat fotografii de la tiruri submarine, observatorii au descoperit că era vorba, de fapt, despre lansări de pe o platformă imobilă sau de la bordul unei barje submersibile şi nu de la bordul unui submarin.

Prin testul de săptămâna trecută, Coreea de Sud se alătură cercului restrâns al ţărilor care deţin tehnologia MSBS.

Seulul a alocat luni aproape 1.500 de miliarde de woni (1,1 miliarde de euro) cercetării şi dezvoltării militare, în cadrul proiectului bugetului aferent anului 2022, trimis Parlamentului.

În cazul aprobării bugetului, este vorba despre o creştere cu 75% a bugetului destinat cercetării al Administraţiei Programului de Achiziţie al Apărării, care va fi folosit în vederea ”dezvoltării active a unor tehnologii de avangardă şi de viitor”, se precizează într-un comunicat.

Phenianul încearcă, de asemenea, să-şi îmbunătăţească forţa submarină.

Kim Jong Un anunţa în ianuarie, la Congresul Partidului Muncitorilor, faptul că Nordul a finalizat planurile unui submarin cu propulsie nucleară.

În vederea punerii în serviciu a unui asemenea submarin sunt necesari ani de zile, însă unii experţi estimează că este vorba despre o etapă strategică, care va schimba datele şi care îi va permite Phenianului să lanseze un atac-surpriză de pe mare, inclusiv în cazul distrugerii forţelor terestre nord-coreene.

În 2019, fotografii în care Kim Jong Un apare alături de un submarin uriaş,au fost publicate cu ocazia inspectării acestui nou submarin. Presa de stat scria atunci că acesta urma să fie lansat la apă în curând, fără să prezinte detalii cu privire la capacităţile submersibilului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.