Coreea de Sud a informat că va încerca să organizeze mai multe reuniuni pentru familiile despărţite de războiul coreean şi că îşi propune eliminarea tensiunilor militare cu statul nord-coreean ca primi paşi pentru a se ajunge la un summit între cele două ţări, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comunicatul de la Ministerul Unificării vine după încheierea unei vizite de trei zile în Coreea de Sud a unei delegaţii importante din Nord, în cadrul căreia preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a fost invitat la Phenian pentru discuţii.

„Vizita ne arată că Nordul doreşte să îmbunătăţească relaţiile inter-coreene şi că Phenianul poate recurge la măsuri curajoase şi fără precedent dacă este nevoie”, a spus ministerul.

„Deşi mulţi coreeni s-au bucurat de participarea Coreei de Nord la Jocurile Olimpice, au existat şi critici atât interne cât şi internaţionale”, se arată în comunicat.

În timpul vizitei, Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, a transmis o scrisoare din partea fratelui său preşedintelui sud-coreean prin care Jong-un îl invita pe Moon să vizite Phenianul cu prima ocazie.

„Haideţi să creăm condiţiile pentru ca acest lucru să se întâmple” a fost replica preşedintelui Coreei de Sud.

O asemenea întâlnire ar reprezenta primul summit inter-coreean din 2007.

Teoretic, cele două ţări încă sunt în război după ce conflictul dintre 1950 şi 1953 s-a încheiat cu o încetare a luptelor şi nu cu un armistiţiu.

Ministerul Unificării a declarat că ambele ţări vor contribui la paşii necesari pentru a se îmbunătăţi relaţiile, în colaborare cu comunitatea internaţională.

„Având o poziţie fermă pentru dezarmarea nucleară a peninsulei coreene, Coreea de Sud va implementa cu devotament sancţiunile internaţionale pentru Coreea de Nord şi în acelaşi timp va căuta soluţionarea situaţiei prin metode paşnice”, a comunicat ministerul.

„Dacă există un progres clar în crearea condiţiilor pentru dezarmarea nucleară, atunci va fi posibil un progres complet în relaţiile inter-coreene”, a adăugat ministerul, fără a oferi alte detalii.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.