Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a anunţat luni că liderul nord-coreean, Kim Jong-un, este pregătit să permită inspectorilor internaţionali să viziteze facilităţile sale nucleare, acesta fiind unul dintre punctele sensibile din planul de dezarmare nucleară, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pompeo, care s-a întâlnit cu Kim într-o vizită la Phenian duminică, a declarat că inspectorii vor vizita o facilitate de testare a motoarelor de rachete nucleare precum şi facilitatea de teste nucleare Punggye-ri, imediat ce Coreea de Nord şi SUA vor ajunge la un acord privind logistica.

„Există multă logistică pe care va trebui să o punem la punct pentru a putea face acest lucru”, a declarat Pompeo într-o conferinţă de presă la Seul, înainte de a pleca spre Beijing.

Pompeo a declarat şi că ambele părţi sunt  „destul de aproape” de a ajunge la un acord privind detaliile unui al doilea summit dintre preşedintele american, Donald Trump şi Kim Jong-un.

„Cel mai important, ambii lideri consideră că se poate face un progres real şi semnificativ la următorul summit”, a declarat Pompeo.

Stepehn Biegun, reprezentantul SUA privind armele nucleare, care l-a însoţit pe Pompeo, a declarat s-a oferit duminică să se întâlnească cu omologul său, ministrul adjunct de externe nord-coreean, Choe Son Hui, „cât de curând posibil” şi cei doi se află în discuţii privind data şi locaţia.

Pompeo i-a transmis preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-in, că vizita sa la Phenian a fost „încă un pas înainte” către dezarmarea nucleară dar că „mai sunt mulţi paşi de făcut”.

Presa de stat de la Phenian a informat luni că Kim a lăudat discuţiile cu Pompeo şi că liderul nord-coreean „i-a explicat, în detaliu, propunerile privind rezolvarea problemei dezarmării nucleare”.

„Kim Jong-un şi-a exprimat satisfacţia privind discuţiile productive şi minunate cu Mike Pompeo. Au fost înţelese atitudinile comune şi a avut loc un schimb de opinii”, a informat agenţia nord-coreeană de stat, KCNA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.