Coreea de Nord susţine că soldatul american Travis King a trecut pe teritoriul său luna trecută din cauza "relelor tratamente inumane şi a discriminării rasiale" din armată, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Soldatul în vârstă de 23 de ani a trecut în fugă graniţa din Coreea de Sud pe 18 iulie, în timp ce se afla într-o vizită ghidată.

Soldatul King "şi-a exprimat dorinţa de a se refugia" în Nord, a declarat anterior presa de stat a ţării.

Washingtonul a declarat că nu poate verifica afirmaţiile, care sunt primele comentarii publice ale Phenianului cu privire la acest caz.

Un oficial al Pentagonului a declarat că prioritatea SUA este ca Travis King să fie adus acasă în siguranţă "prin toate canalele disponibile".

Oficialii americani au declarat anterior că ei cred că soldatul King a trecut graniţa în mod intenţionat. De atunci, nu s-a mai ştiut nimic despre el.

El este specialist în recunoaştere, este în armată din ianuarie 2021 şi se afla în Coreea de Sud ca parte a rotaţiei sale.

Înainte de a trece graniţa, el a stat două luni în detenţie în Coreea de Sud pentru acuzaţii de agresiune şi a fost eliberat pe 10 iulie.

Trebuia să se întoarcă în SUA pentru a se confrunta cu proceduri disciplinare, dar a reuşit să părăsească aeroportul şi să se alăture unui tur al Zonei demilitarizate (DMZ), care separă Coreea de Nord şi Coreea de Sud.

"În timpul anchetei, Travis King a mărturisit că a decis să vină în RPDC [Coreea de Nord] deoarece nutrea sentimente de răutate faţă de relele tratamente inumane şi de discriminarea rasială din cadrul armatei americane", a declarat agenţia de presă de stat nord-coreeană KCNA.

"De asemenea, el şi-a exprimat dorinţa de a se refugia în RPDC sau într-o ţară terţă, spunând că este dezamăgit de societatea americană inegală", a mai transmis sursa citată.

Coreea de Nord este una dintre puţinele ţări aflate încă sub un regim nominal comunist şi a fost mult timp o societate extrem de secretă şi izolată. Guvernul său, condus de Kim Jong-un, este, de asemenea, acuzat de încălcarea sistematică a drepturilor omului.

 

Zona demilitarizată, una dintre cele mai puternic fortificate zone din lume, este plină de mine antipersonal, înconjurată de garduri electrice şi de sârmă ghimpată şi monitorizată de camere de supraveghere. Gărzile înarmate ar trebui să fie în alertă 24 de ore pe zi.

O persoană care a declarat că a participat la acelaşi tur al părţii sud-coreene a zonei ca şi soldatul King a descris cum grupul tocmai vizitase o clădire de la faţa locului când "acest bărbat a scos un «ha ha ha ha» puternic şi a fugit printre nişte clădiri".

"La început am crezut că este o glumă proastă, dar când nu s-a mai întors, mi-am dat seama că nu era o glumă, iar apoi toată lumea a reacţionat şi lucrurile au luat-o razna", a declarat martorul anonim pentru partenerul american al BBC, CBS News.

Acesta a adăugat că în momentul în care bărbatul a traversat nu au fost văzuţi soldaţi nord-coreeni.

"Era pe drumul de întoarcere în autobuz şi am ajuns la unul dintre punctele de control... cineva a spus că am fost 43 la intrare şi 42 la întoarcere", a mai declarat martorul.

Îngrijorările au crescut pentru bunăstarea soldatului american. Negocierile dintre autorităţile nord-coreene şi comandamentul ONU din peninsula coreeană sunt în curs de desfăşurare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.