Coreea de Nord susţine că rachetele lansate joi în Marea Japoniei reprezintă „un nou tip de proiectil tactic ghidat”, potrivit unui comunicat, citează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialii americani şi japonezi au anunţat joi că Phenianul a lansat două rachete balistice. Testul a fost primul efectuat de Nord în aproximativ un an. În conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, Coreea de Nord are interdicţie privind testarea de rachete balistice, considerate arme de ameninţare.

SUA, Japonia şi Coreea de Sud au condamnat acţiunea care a venit la câteva zile după ce, aparent, Coreea de Nord a lansat două rachete non-balistice în Marea Galbenă.

Preşedintele american Joe Biden a avertizat, joi, în prima sa conferinţă de presă de la preluarea mandatului, că vor exista „răspunsuri în conformitate” dacă Phenianul va continua să lanseze rachete.

Vineri, Coreea de Nord a transmis că cele două arme au atins o ţintă de testare de 600 km dincolo de coasta estică, contestând estimările japonezilor de puţin peste 400 de kilometri. 

„Dezvoltarea acestui sistem de arme are o importanţă mare în consolidarea puterii militare a ţării şi descurajarea tuturor tipurilor de ameninţări militare”, a spus Ri Pyong Chol, care a supervizat testul, potrivit unui comunicat. 

Liderul Kim Jong-un nu a fost prezent la test.

Potrivit oficialilor nord-coreeni, noua rachetă poate duce o încărcătură de 2,5 tone, ceea ce ar face-o capabilă să ducă o bombă nucleară.

Rămâne totuşi neclar ce tip de rachetă au lansat. Postul de stat KCNA a spus că are „o versiune îmbunătăţită a motorului cu combustibil solid” şi că este capabilă la zboare la altitudine joasă.

Testul subliniază progresul pe care programul de înarmare al ţării l-a făcut de când discuţiile privind denuclearizarea au stagnat în timpul preşedinţiei lui Donald Trump.

Analiştii au sugerat că rachetele sunt aceleaşi cu cele prezentate în octombrie la parada militară din Phenian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.