Parlamentul nord-coreean a decis să abroge legislaţia privind cooperarea economică cu Coreea de Sud, anunţă joi presa de stat, în contextul unei deteriorări a relaţiilor între cele două Corei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adunarea Populară Supremă a abrogat printr-un vot în unanimitate, într-o sesiune plenară, legea cooperării economice intercoreene, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA.

Această decizie intervine după ce regimul lui Kim Jong Un a calificat luna trecută Seulul drept principalul său inamic, a desfiinţat agenţiile dedicate unei reunificări şi a ameninţat să ocupe Coreea de Sud în cazul unui război.

Relaţiile celor două Corei sunt blocate în contextul în care Phenianul îşi accelerează progresele programelor de înarmare iar seulul îşi intensifică cooperarea militară cu Statele Unite şi Japonia.

Parlamentul nord-coreean a aprobat în unanimitate un plan în vederea abrogării legii speciale privind funcţionarea proiectului turistic Mont Kumgang, odinioară un simbol important al cooperării intercoreene.

Această staţiune a fost construită de către societatea sud-coreeană Hyundai Asan pe unul dintre cei mai pitoreşti munţi din Coreea de Nord, care a atras sute de mii de vizitatori sud-coreeni.

Însă aceste vizite au fost întrerupte brusc în 2008, după ce un militar nord-coreean a ucis prin împuşcare un turist sud-coreean care s-a îndepărtat de la drumul autorizat, iar Seulul a suspendat voiajele.

Staţiunea de pe Muntele Kumgang era odinioară unul dintre cele două cele mai mari proiecte intercoreene, alături de complexul industrial Kaesong, în prezent închis, unde întreprinderi sud-coreene angajat muncitori nord-coreeni şi plăteau Phenianul pentru serviciile acestora.

În 2018, Seulul s-a retras din acest proiect - lansat în urma unui summit intercoreean în 2000 -, ca represalii faţă de un test nuclear şi unor tiruri de rachetă nord-coreene, apreciind că profiturile de la Kaesong contribuiau la finanţarea provocărilor Nordului.

În 2020, Coreea de Nord a minat şi aruncat în aer Biroul de Legătură cu Coreea de Sud situat de partea nord-coreeană a frontierei, finanţat de către Seul, anunţând astfel că nu era interesat de discuţii intercoreene.

Coreea de Nord ar fi putut - după închiderea frontierei timp de ani de zile din cauza pandemiei covid-19 - să profite de pe urma unei relansări a activităţii turistice, un mijloc de generare de lichidităţi, un lucru care ar fi încălcat sancţiuni intercoreene impuse Phenianului din cauza programelor nuclear şi balistic.

Phenianul se apropie de Moscova, vizată la rândul său de o serie de sancţiuni impuse de Occidentul Rusiei din cauza Războiului din Ucraina.

Potrivit site-ului NK News, cu sediul la Seul, turişti ruşi ar urma să sosească luna aceasta în Coreea de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.