Coreea de Nord a lansat, miercuri, mai multe rachete de croazieră, a anunţat armata de la Seul, parte a unei serii de teste de armament din acest an care au însoţit retorica tot mai agresivă a liderului Kim Jong Un, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Până acum, în acest an, Kim a declarat Coreea de Sud "principalul inamic" al ţării sale, a renunţat la agenţiile dedicate reunificării şi apropierii şi a ameninţat cu războiul pentru "chiar şi 0,001 mm" de încălcare a teritoriului.

Phenian a intensificat, de asemenea, testele de armament, inclusiv rachete de croazieră, un "sistem de arme nucleare subacvatice" şi o rachetă balistică hipersonică cu combustibil solid.

"Armata noastră a detectat mai multe rachete de croazieră necunoscute deasupra apelor de la nord-est de Wonsan în jurul orei 09:00 astăzi (1200 GMT), iar autorităţile de informaţii sud-coreene şi americane efectuează o analiză detaliată", a precizat Statul Major interarme, într-un comunicat.

Acesta a adăugat că armata "întăreşte supravegherea şi vigilenţa şi urmăreşte îndeaproape orice semne şi activităţi suplimentare din partea Coreei de Nord".

La începutul acestei săptămâni, Coreea de Nord a anunţat că a testat un nou sistem de control pentru un lansator multiplu de rachete despre care a spus că va avea un rol "sporit" pe câmpul de luptă.

Lansările de rachete de croazieră au determinat experţii să speculeze că testează armele înainte de a le expedia la Moscova pentru a le folosi în Ucraina.

Phenian şi Moscova au consolidat legăturile în ultimele luni, liderul Kim Jong Un făcând o călătorie rară în Rusia pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin în septembrie.

Seulul şi Washingtonul au acuzat Nordul că furnizează arme Rusiei în schimbul sprijinului tehnic pentru programul de sateliţi în curs de dezvoltare al lui Kim, ceea ce ar încălca o serie de sancţiuni ONU impuse ambelor regimuri.

Testarea rachetelor de croazieră nu este interzisă în cadrul actualelor sancţiuni ONU impuse Phenianului, spre deosebire de rachetele balistice.

Rachetele de croazieră au tendinţa de a fi propulsate cu reacţie şi de a zbura la o altitudine mai mică decât rachetele balistice mai sofisticate, ceea ce le face mai greu de detectat şi interceptat.

"Se crede că Coreea de Nord a exportat anul trecut cantităţi mari de lansatoare de rachete multiple în Rusia", a declarat pentru AFP Ahn Chan-il, un transfug devenit cercetător care conduce Institutul Mondial pentru Studii privind Coreea de Nord.

El a adăugat că este posibil să fi existat probleme de calitate cu unele dintre armele exportate şi că recenta serie de teste ar putea fi liderul Kim "care ia măsuri pentru a rezolva problema".

"Puneţi capăt" Coreei de Sud

Kim a repetat săptămâna trecută că Phenian nu va ezita să "pună capăt" Coreei de Sud dacă va fi atacat, numind Seulul "cel mai periculos şi primul stat inamic al Nordului şi inamicul invariabil".

În ianuarie, Coreea de Nord a tras un baraj de artilerie în apropierea a două insule de la graniţa cu Coreea de Sud, ceea ce a provocat un exerciţiu cu focuri reale de către Sud şi ordine de evacuare a locuitorilor.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a promis un răspuns puternic în cazul în care Phenian atacă, cerând armatei sale să "acţioneze mai întâi, să raporteze mai târziu" dacă este provocată.

În contextul alegerilor prezidenţiale din SUA de la sfârşitul acestui an, Nordul şi-ar putea intensifica provocările pentru a profita de blocajul politic american, a scris într-un raport Cheong Seong-chang, director al Centrului pentru Strategia Peninsulei Coreene de la Institutul Sejong.

Coreea de Nord ar putea "efectua atacuri asupra Insulelor Baengnyeong, Daecheong şi Socheong (din Coreea de Sud), pe baza încrederii lor în avansarea capacităţilor nucleare şi de rachete", a scris el.

Phenian s-a apropiat de Moscova în domenii care depăşesc domeniul apărării, un grup de turişti ruşi - primul grup de turişti străini cunoscut de dinainte de închiderea graniţelor legate de pandemie în 2020 - sosind vineri în Nord pentru o vizită de patru zile.

A devenit mai dificil pentru ruşi să călătorească în Europa şi în Statele Unite de când au fost impuse sancţiuni în urma invaziei din Ucraina.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a vizitat de asemenea Phenian, a declarat anul trecut că Nordul ar putea fi recomandat ca destinaţie turistică, a relatat Tass.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.