Coreea de Nord a lansat miercuri cel puţin o rachetă balistică în mare, în timp ce Coreea de Sud a anunţat că a identificat resturile de la o lansare anterioară ajungând la concluzia că sunt părţi ale unei rachete sol-aer SA-5 datând din epoca sovietică, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statul Major Întrunit de la Seul a precizat că a detectat lansarea unei rachete balistice nespecificate din Coreea de Nord. Paza de coastă din Japonia a declarat că racheta balistică nord-coreeană pare să fi căzut în mare la câteva minute după ce a fost raportată lansarea. Racheta a zburat la o altitudine de până la 50 km şi a parcurs circa 250 km, a declarat ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada.

El a spus că guvernul nipon a înaintat un protest ferm Coreei de Nord, pe canale diplomatice, prin intermediul Beijingului.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Lansarea vine în condiţiile în care Coreea de Sud tocmai a finalizat o analiză asupra a ceea ce iniţial a spus că este o parte dintr-o rachetă balistică nord-coreeană cu rază scurtă de acţiune care a aterizat în apropierea apelor sud-coreene săptămâna trecută. Analiza a arătat însă că piesa, de aproximativ 3 metri lungime şi 2 metri lăţime, făcea parte dintr-o rachetă antiaeriană SA-5, judecând după aspectul şi caracteristicile acesteia, a declarat Ministerul Apărării de la Seul.

Ministerul a condamnat ferm lansarea rachetei la momentul respectiv, spunând că este o acţiune care încalcă un pact militar intercoreean din 2018 ce interzice orice activitate care ar alimenta tensiunile la graniţă. „Această lansare a rachetei SA-5 a fost în mod clar o provocare deliberată şi intenţionată. Racheta SA-5 are, de asemenea, caracteristicile unei rachete sol-sol, iar Rusia a folosit rachete similare în Ucraina pentru atacuri sol-sol”, a arătat Miniasterul sud-coreean al Apărării.

O navă a Marinei sud-coreene a folosit o sondă subacvatică pentru a recupera racheta, care a fost lansată în condiţiile în care Nordul a testat mai multe rachete săptămâna trecută, inclusiv o posibilă rachetă balistică intercontinentală, test care a eşuat. Phenianul a motivat că în acest mod protestează faţă de exerciţiie aeriene comune ale Coreei de Sud şi Statelor Unite.

A fost pentru prima dată când o rachetă balistică nord-coreeană a aterizat în apropierea apelor teritoriale sud-coreene. Totodată, oficiali sud-coreeni şi americani au declarat că Phenianul ar face pregătiri tehnice pentru a testa un dispozitiv nuclear, pentru prima dată din 2017.

Racheta SA-5 este o rachetă de apărare aeriană fabricată de Uniunea Sovietică, unde este denumită S-200, pentru a doborî bombardiere strategice şi alte ţinte la mare altitudine. Racheta a fost exportată în întreaga lume şi este încă în serviciu în cel puţin 12 ţări.

Coreea de Nord a primit sisteme SA-5 la mijlocul anilor 1980, potrivit unui studiu realizat în 2020 de cercetători olandezi.  „Fiind concepute pentru a contracara avioanele strategice, utilizarea lor împotriva avioanelor rapide moderne, precum F-15 şi F-16, este cel puţin discutabilă”, a fost concluzia la care au ajuns experţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.