Liderul nord-coreean Kim Jong Un le-a cerut oficialilor guvernamentali să se asigure că ţintele de producţie de cereale sunt îndeplinite "imperativ", a declarat joi presa de stat, pe fondul unor informaţii potrivit cărora penuria de alimente se înrăutăţeşte în această ţară izolată, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kim "a cerut cu ardoare să se atingă fără greşeală obiectivul de producţie de cereale din acest an" la o întâlnire cheie a partidului, a relatat agenţia oficială de ştiri KCNA.

"Pentru a creşte producţia agricolă naţională, trebuie depuse eforturi pentru depăşirea dezechilibrelor în orientarea agriculturii... şi este important să ne concentrăm pe creşterea randamentului la hectar în toate exploatările", adaugă presa nord-coreeană.

Kim a cerut deja luni o "transformare fundamentală" a producţiei agricole a ţării.

Coreea de Nord, dotată cu arme nucleare şi supusă multiplelor sancţiuni din cauza programelor sale de arme, a depus eforturi mult timp pentru a asigura hrana. 

De asemenea, a fost supusă de la începutul anului 2020 unei blocade stricte autoimpuse pentru a reduce pandemia de Covid-19 şi a reluat anumite schimburi cu China abia anul trecut.

Potrivit Ministerului pentru Unificare din Coreea de Sud, în Coreea de Nord au fost raportate decese din cauza foametei.

"Credem că lipsa de alimente acolo este serioasă", a avertizat Koo Byoung-sam, purtătorul de cuvânt al ministerului sud-coreean, la sfârşitul lunii februarie, adăugând că Phenianul pare să fi cerut ajutor de la Programul Alimentar Mondial.

Coreea de Nord este criticată pe scară largă pentru că acordă prioritate programelor sale militare faţă de asigurarea unei aprovizionări adecvate cu alimente pentru populaţia sa.

În 2021, Kim a făcut rare referiri la aceste dificultăţi, declarând că situaţia alimentară din Nord devine "tensionată" şi a avertizat oamenii să se pregătească pentru "cel mai rău scenariu". 

În acelaşi an, postul public KCTV a recunoscut că ţara se confruntă cu o "criză alimentară".

Kim a subliniat, de asemenea, securitatea alimentară şi dezvoltarea în discursul său, subliniind programul său pentru 2022.

Ţara a fost afectată periodic de foamete, dintre care una, în anii 1990, a ucis sute de mii - unele estimări sunt chiar de milioane.

Este foarte vulnerabilă la dezastrele naturale, inclusiv la inundaţii şi secetă, din cauza lipsei cronice de infrastructură, dar şi a defrişărilor şi a deceniilor de guvernare proastă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.