Coreea de Nord este pregătită atât de dialog, cât şi de confruntare cu Statele Unite, a subliniat vineri ministrul nord-coreean de Externe Ri Yong Ho, care l-a atacat dur pe omologul său american, secretarul de Stat Mike Pompeo, pe care l-a catalogat drept o ”toxină ireductibilă”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Negocierile între Statele Unite şi Coreea de Nord se află în impas de la summitul de la Hanoi, în februarie, între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un. Însă, într-o întâlnire în Zona Demilitarizată (DMZ) care împarte peninsula, la 30 iunie, Trump şi Kim au promis să le relanseze.

Washingtonul are în continuare în vedere o reluare iminentă a reuniunilor de lucru cu Phenianul, în pofida unor recente tiruri de testare a unor rachete nord-coreene balistice cu rază scurtă de acţiune.

”Dacă Statele Unite continuă să viseze că vor obţine totul prin sancţiuni, noi trebuie fie să-i lăsăm să continue să viseze, fie să le întrerupem visul”, a declarat Ri Yong Ho, citat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

”Noi suntem pregătiţi atât de dialog, cât şi de confruntare”, a subliniat el.

”Dacă Statele Unite încearcă să ne facă să ne confruntăm cu sancţiuni şi nu îşi abandonează poziţia conflictuală, acesta va fi un calcul prost”, a avertizat el.

POMPEO, O ”TOXINĂ IREDUCTIBILĂ A DIPLOMAŢIEI AMERICANE”

Ministrul nord-coreean l-a acuzat, de asemenea, pe secretarul de Stat american Mike Pompeo că aruncă ”umbre negre” asupra discuţiilor între Statele unite şi Coreea de Nord.

El a apreciat că Pompeo este preocupat mai degrabă de ambiţiile sale politice personale decât de funcţia sa de şef al diplomaţiei americane.

Pompeo este o ”toxină ireductibilă a diplomaţiei americane”, care foloseşte ”o retorică a sancţiunilor învechită”, a apreciat Ri Yong Ho.

Phenianul vrea să poate negocieri cu alt reprezentant american decât Pompeo, a subliniat el.

”Este într-adevăr foarte imprudent să spui cuvinte atât de necugetate, care ne dezamăgesc şi ne fac sceptici în privinţa posibilităţii rezolvării oricărei probleme cu un asemenea tip”, a apreciat el, potrivit KCNA.

Acest nou atac al Phenianului la adresa lui Mike Pompeo are la bază, potrivit lui Ri Yong Ho, ameninţări ale secretarului de Stat în presa americană.

Statele Unite vor impune cele mai ferme sancţiuni care au vizat vreodată Coreea de Nord, dacă aceasta nu procedează la o ”denuclearizare”, pentru a convinge Phenianul că aceasta este calea pe care trebuie să o urmeze, a ameninţat săptămâna aceasta Pompeo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.