Hackeri nord-coreeni au încercat să pătrundă în sistemele informatice ale gigantului farmaceutic american Pfizer, cu scopul de a căuta informaţii despre vaccinul şi tratamentele acestuia împotriva covid-19, dezvăluie un deputat citând serviciile sud-coreene de informaţii, scrie presa locală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serviciul Naţional sud-coreean de informaţii (NIS) ”ne-a informat că Nordul a încercat să obţină tehnologii, inclusiv vaccinul şi tratamente împotriva covid-19, prin intermediul unui atac cibernetic împotriva Pfizer”, a declarat presei deputatul sud-coreean Ha Tae-keung.

NIS nu precizează nici când a avut loc atacul cibernetic şi nici dacă a reuşit, relatează Reuters.

Contactaţi de Reuters, reprezenanţi ai Pfizer în Asia şi Coreea de Sud nu au răspuns.

Presupuşi hackeri nord-coreeni au încercat, anul trecut, să pătrundă în sistemele a cel puţin nouă insitutute de sănătate - inclusiv ale grupurilor farmaceutice Johnson & Johnson, Novavax et AstraZeneca.

NIS a anunţat, de asemenea, că a reuşit să ”dejoace” încercări ale Nordului de a pirata întreprinderi sud-coreene care dezvoltă vaccnuri împotriva covid-19.

Spionajul digital al unor orgaizaţii sanitare, oameni de ştiinţă implicaţi în cercetarea cu privire la vaccinuri şi laboratoare farmaceutice s-a intensificat în timpul pandemiei covid-19.

Coreea de Nord este acuzată cu regularitate de faptul că foloseşte o armată de hackeri pentru a se finanţa, în contextul în care este vizată de sancţiuni internaţionale care-i interzic cea mai mare parte a schimburilor comerciale cu celelalte ţări.

Potrivit unor experţi sanitari, hackerii nord-coreeni ar fi mai interesaţi de vânzarea datelor furate cu privie la vaccinuri decât de utilizarea lor în vederea dezvltării unui vaccin local.

Coreea de Nord urmează să primească aproximativ două milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford, în primul semestru din acst an, în cadrul programului ONU Covax.

Phenianul nu a raportat, în mod oficial, vreun caz de infectare cu noul coronavirus, însă spionajul sud-coreean estimează că o epidemie nu poate fi exclusă în această ţară, deoarece au avut loc schimburi comerciale şi de populaţie importante între Nord şi China, înainte de închiderea frontierelor nord-coreene, la începutul lui 2020.

NIS consideră că soţia liderul Kim Jong Un, Ri Sol Ju - care nu a fost văzută în public de peste un an - este discretă pentru a evita riscul unei infecţii cu covid-19, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.