Coreea de Nord a lansat o "rachetă balistică neidentiifcată", fiind cel mai recent episod dintr-o serie record în ultimele săptămâni, a anunţat joi armata sud-coreeană, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată în Marea de Est", numită şi Marea Japoniei, a indicat statul major sud-coreean. 

La începutul acestei săptămâni, în timpul unei întâlniri în marja summitului G20 de la Bali, preşedintele american Joe Biden a încercat să-l convingă pe omologul său chinez, Xi Jinping, să intervină în Coreea de Nord pentru a renunţa la efectuarea unui test nuclear, aşa cum Washington şi Seul spun că intenţionează să facă. 

Biden, omologul său sud-coreean Yoon Suk-yeol şi prim-ministrul japonez Fumio Kishida au promis, de asemenea, duminică, un răspuns „puternic şi ferm” dacă Phenianul va efectua acest test, care ar fi primul din 2017 şi al şaptelea din 2017 în istoria sa. 

Joi, ministrul nord-coreean de Externe Choe Son Hui a condamnat întâlnirile liderilor, spunând că acestea „au adus situaţia din peninsula coreeană într-o fază imprevizibilă”.

"Consolidarea ofertei americane de descurajare extinsă" şi creşterea zilnică a activităţilor militare ale forţelor aliate din jurul peninsulei coreene sunt acte fără sens”, a spus Choe într-un comunicat transmis de agenţia oficială de ştiri KCNA.

Cu cât Washingtonul încearcă mai mult să-şi consolideze alianţa de securitate cu Tokyo şi Seul, „cu atât va fi mai acerb răspunsul militar al RPDC”, a spus Choe, folosind semnul Republicii Populare Democrate Coreea, numele oficial nord-coreean.

Experţii spun că lansarea rachetelor de joi pare să fi fost programată să coincidă cu declaraţia ministrului.

Coreea de Nord „a tras racheta după ce a emis declaraţia cu câteva ore mai devreme. Ea încearcă să justifice lansarea şi să trimită un mesaj Statelor Unite şi Japoniei”, a declarat Cheong Seong, cercetător la Institutul Sejong din Coreea de Sud.

Coreea de Nord a lansat o rafală de proiectile fără precedent la începutul lunii noiembrie, inclusiv o rachetă balistică care a căzut în apropierea apelor teritoriale sud-coreene. Preşedintele Yoon a denunţat o „invazie teritorială de facto”.

Numai pe 2 noiembrie au fost lansate 23 de rachete nord-coreene, mai multe decât în tot anul 2017, când liderul Kim Jong Un şi preşedintele american de atunci Donald Trump au făcut schimb de ameninţări cu război nuclear.

În septembrie şi octombrie, Phenianul a efectuat deja o serie de lansări, inclusiv cea a unei rachete balistice care survolase Japonia pentru prima dată în cinci ani.

Cele mai recente serii de lansări au fost însoţite de artilerie în apropierea liniei de demarcaţie inter-coreene şi de incursiuni aeriene ample pe cerul nord-coreean.

Phenianul şi-a justificat acţiunile în noiembrie prin atitudinea „agresivă şi provocatoare” a Seulului şi a Washingtonului, care au efectuat în acelaşi timp cele mai mari manevre aeriene efectuate vreodată între ele.

Analiştii spun că Phenianul, care, conform rezoluţiilor ONU, nu are dreptul de a lansa rachete balistice, a devenit mai îndrăzneţ în faţa probabilităţii de a scăpa de orice alte sancţiuni ONU datorate diviziunilor din Consiliul de Securitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.