Coreea de Nord a lansat joi două rachete balistice în Marea Japoniei, au anunţat oficialii americani şi japonezi, acesta fiind primul astfel de test de când Joe Biden a devenit preşedintele Statelor Unite, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, Phenianul are interdicţie privind testarea de rachete balistice, considerate arme de ameninţare.

Japonia şi Coreea de Sud au condamnat testul care a avut loc la două zile după ce, aparent, Coreea de Nord a lansat două rachete non-balistice în Marea Galbenă.

Japonia a transmis că în apele sale teritoriale nu au fost găsite resturi.

US Pacific Command, care supervizează forţele militare din regiunea Asia-Pacific, a transmis joi că testul subliniază „ameninţarea pe care o reprezintă programul ilicit de arme al Coreeei de Nord faţă de vecinii săi şi de comunitatea internaţională”.

Preşedintele Biden nu a comentat încă oficial. Marţi, el a minimalizat lansarea rachetelor non-balistice din weekend şi a precizat că SUA nu consideră asta drept o provocare. Este considerat că aceste rachete cu rază scurtă sunt fie rachete de artilerie ori de croazieră, care nu sunt interzise Coreei de Nord prin rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Testul de joi vine şi la câteva zile de când SUA au primit primul nord-coreean în custodie după ce Mun Chol Myung a fost extrădat din Malaysia. Mun este om de afaceri acuzat de spălare de bani prin sistemul financiar american pentru a duce obiecte de lux în Coreea de Nord. Incidentul a înfuriat Phenianul, care a întrerupt legăturile diplomatice cu Malaysia.

Oficialii japonezi au spus că cele două rachete au fost lansate joi, după ora locală 07:00. Ele au zburat 420 de kilometri, respectiv 430 de kilometri, înainte de a se prăbuşi în apele din afara zonei exclusive a Japoniei. Nu au fost provocate pagube vaselor sau avioanelor.

Cel mai recent Coreea de Nord a lansat rachete balistice anul trecut, când relaţiile dintre fostul preşedinte Donald Trump şi liderul Kim Jong-un stagnau.

Administraţia Biden, pe care Phenianul nu a recunocut-o încă oficial, a spus că a încercat fără succes să stabilească o legătură diplomatică. Cele două state rămân în dezacord privind programul nuclear şi al rachetelor balistice derulat de Coreea de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.