Liderul principalului partid britanic aflat în opoziţie Jeremy Corbyn consideră că alegeri legislative anticipate este necesar să aibă loc imediat ce este îndepărtat riscul unei ieşiri fără acord a regatului Unit din Uniunea Europeană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această criză poate fi rezolvată doar prin alegeri generale”, a pledat Jeremy Corbyn marţi, la Congresul anual al Partidului său Laburist, la Brighton, în sudul Angliei.

Aceste alegeri ar trebui să aibă loc ”imediat ce ameninţarea acestui Guvern” cu o ieşire fără acord a regatului din Uniune (”no deal”) va fi îndepărtată, a subliniat el în faţa membrilor formaţiunii.

”Această condiţie a fost introdusă în lege de către deputaţi înainte ca Boris Johnson să închidă în mod ilegal Parlamentul”, a continuat el. ”Aceasta este o protecţie esenţială”, a apreciat liderul laburist.

Înainte să fie suspendat, la 10 septembrie, Parlamentul a adoptat prin vot o lege care-l obligă pe premierul conservator să ceară o amânare cu trei luni a Brexitului, prevăzut la 31 ianuarie, în cazul în care nu se ajunge la un acord cu UE până la 19 octombrie, după summitul european de la 17-18 octombrie la Bruxelles.

Marţi, într-o hotărâre istorică, Curtea Supremă, cea mai înaltă jurisdicţie a regatului, a găsit ”Ilegală” decizia lui Boris Johnson de a suspenda Parlamentul timp de cinci săptămâni. Acesta s-a reunit din nou miercuri.

”S-a recunoscut că Boris Johnson a înşelat ţara”, a acuzat liderul laburist, apreciind că premierul ”trebuie acum să demisioneze”.

Seumas Milne, însărcinat cu comunicarea lui Jeremy Corbyn, a declarat presei că Partidul Laburist va folosi ”orice mecanism” pentru a se asigura că riscul unei ieşiri fără acord a regatului din Uniune înainte de alegeri este îndepărtat.

După hotărârea Curţii Supreme, Boris Johnson şi-a reiterat îndemnul la alegeri anticipate, îndemnându-l pe liderul laburist ”să ceară alegeri”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.