Contraofensiva Ucrainei ar putea intra într-o ”pauză operaţională” ”în următoarele şapte zile”, anunţă directorul serviciilor militare estone, Margo Grosberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu vom vedea nicio ofensivă (ucraineană) în cursul următoarelor şapte zile”, a anunţat vineri şeful spionajului militar eston.

Armata ucraineană a cerut, cu degetul la buze, tăcerea şi a impus, la începutul lui iunie, un ”black-out” total al informaţiilor privind contraofensiva de primăvară, din motive de securitate în desfăşurarea operaţiunilor şi pentru a evita să facă publicitatea unei înaintări într-o anumită direcţie.

Confraofensiva ucraineană, foarte aşteptată în Occident, care examinează cu atenţie înaintările ucrainene, a fost lansată la 8 iunie.

”Iniţiativa se află, evident, în mâna forţelor armate ucrainene, ceea ce înseamnă că ele pot alege momentul, locul şi mijloacele prin care vor ataca unităţile inamice”, preciza directorul serviciilor militare estone.

Rusia, sublinia Margo Grosberg, a construit ”în cea mai mare parte a ultimelor nouă luni” instalaţii defensive, care ajung, în unele locuri, de exemplu la Melitopol, cinci linii de apărare şi un număr incalculabil de ”puncte de sprijin”.

Potrivit doctrinei militare, un atacator dispune, într-o zonă degajată, de un avantaj numeric de unu la trei.

Potrivit lui Margo Grosberg, în cazul Ucrainei, ”raportul este de unu la unu”.

”Din acest motiv şi pentru a nu-şi asuma riscuri inutile, ucrainenii îşi abordează operaţiunea în mod mai metodic, mai prudent şi mai discret, deoarece resursele umane şi tehnice valorează, în esenţă, greutatea lor în aur”, aprecia el.

Contraofensiva ucraineană - care se află la început - a permis, după lansarea ei, la 8 iunie, eliberarea a 113 kilometri pătraţi, anun ţa Kievul luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.