Consulatul Statelor Unite la Hong Kong respinge drept ”absurde” acuzaţii din presa chineză potrivit cărora întâlniri între diplomaţi americani şi politicieni în favoarea democraţiei ar încălca legea securităţii naţionale impusă de Beijing fostei colonii briotanice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cotidianul naţionalist chinez Global Times a publicat în urmă cu câteva zile un articol în care sugerează că o recentă întâlnire a consulului general american Hanscom Smith cu un activist în favoarea democraţiei ar putea încălca această controversată lege.

Beijingul a impus legea la sfârşitul lui iunie cu scopul de a reprima secesiunea, subversiunea, terorismul şi complicitatea cu puteri străine.

Activişti în favoarea democraţiei subliniază că textul pune capăt principiului ”o ţară, două sisteme” în baza căruia Marea Britanie a retrocedat Beijingului Hong Kongul în 1997.

Consulatul american explică vineri, într-un comunicat, că obişnuieşte să se întâlnească cu politicieni locali din toate curentele, atât în favoarea Beijingului, cât şi a democraţiei.

”Aceste întâlniri nu sunt nici secrete şi nici misterioase”, subliniază consulatul. ”Ideea potrivit căreia întâlniri cu reprezentanţi ai Consulatului ar fi un act de «complicitate» este absurdă”, denunţă misiunea americană.

Legea securităţii naţionale - ale cărei contururi sunt vagi - este răspunsul Beijingului la criza politică din Hong Kong în 2019, când oraşul a fost teatrul unor manifestaţii aproape zilnice. Milioane de oameni au ieşit în stradă pentru a denunţa influenţa tot mai mare a Chinei şi a cere reforme la Hong Kong.

Beijingul a denunţat această mişcare acuzând că a fost instrumentalizată de puteri străine.

Consulatul SUA la Hong Kong cataloghează în acest comunicat legea drept ”draconică” şi subliniază că principala ei preocupare nu este securitatea.

”Din contră, ea a fost elaborată cu scopul de a pune căluş avocaţilor democraţiei şi a-i ameninţa pe cei care îşi exercită cel mai elementar drept la libertatea de exprimare”, denunţă consulatul.

”Ar fi o tragedie uriaşă dacă ea (legea) ar ucide mintea deschisă, diversitatea şi vitalitatea care constituie fundamentele a ceea ce face Hong Kongul atât de unic”, apreciază consulartul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.