Consiliul Europei (CoE) îndeamnă joi guvernele europene la mai multă ”transparenţă” şi ”responsabilitate” în domeniul lobby-ului, o practică ”legitimă”, dar care este necesar să fie încadrată prin ”reglementări detaliate cu scopul de a preveni riscul corupţiei”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este esenţial ca normele luptei împotriva corupţiei să fie respectate deplin”, subliniază Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organul de luptă împotriva corupţiei al CoE, într-un raport pe 2021 în care se concentrează asupra guvernelor.

Greco - care recunoaşte că ”lobbyingul este o activitate legitimă ce poate contribui la procesul democratc şi la o luare de decizii în cunoştonţă de cauză” - îndeamnă totdată ”guvernele europene să-şi crească transprenţa şi responsabilitatea” în această practică.

Acest lucru le permite cetăţenilor să ştie care sunt ”actorii care încearcă să influenţeze deciziile politice” şi va contribui la o ”reducere (...) a riscului practicilor corupţiei”, subliniază Greco.

Grupul preconizează înfiinţarea unor ”registre cu lobbyişti care să arate caracterul oficial sau informal al contactelor, identitatea persoanelor întâlnite şi subiectele abordate”.

”Publicul are dreptul să ştie cine influenţează deciziile politice (...). Guvernele ar trebui să adopte reglementări detaliate cu scopul de a preveni riscul corupţiei”, subliniază, citat într-un comunicat, preşedintele Greco, Marin Marcela.

Marin Marcela relevă, în general, ”progrese” în privinţa unor măsuri împotriva corupţiei adoptate de către state, însă îşi exprimă dorinţa ca aceste îmbunătăţiri să fie ”accelerate”, mai ales ”lupta împotriva corupţiei vizând parlamentari şi funcţionari de rang înalt ai Executivului din cadrul guvernelor”.

”Lipsa unor progrese în implementarea recomandărilor cu privire la parlamentari rămâne o problemă”, subliniază Greco.

Grupul precizează că numai ”36%” dintre ”recomandările sale au fost implementate deplin”.

La capitolul ”bune practici”, Greco dă exemplu, în raport, Franţa, între alte ţări, care supune controlului prealabil al Înaltei Autorităţi a Transparenţei în Viaţa Publică (HATVP) nominalizările membrilor de cabinet ministerial şi colaboratorilor preşedintelui Republicii franceze care au lucrat în sectorul privat cu trei ani mai înainte.

Greco a fost înfiinţat în 1999 cu scopul de a ajuta statele să-şi identifice neajunsurile în domeniul corupţiei.

În afară de statele membre ale Consiliului Europei, din Greco fac parte Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.