Reprezentantul Permanent al Marii Britanii l-a informat luni pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, că premierul Theresa May va invoca în 29 martie articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, declanşând procesul formal de ieşire a ţării din Uniunea Europeană, potrivit purtătorului de cuvânt de pe Downing Street, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Theresa May îi va scrie pe 29 martie lui Donald Tusk, pentru a anunţa în mod oficial retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

CITEȘTE ȘI CRONOLOGIE: Principalele evenimente care au condus la Brexit

”În iunie, poporul britanic a luat decizia istorică de a părăsi Uniunea Europeană. Miercurea viitoare, executivul va îndeplini această decizie şi va începe în mod oficial procesul de declanşare a articolului 50”, a declarat ministrul pentru Brexit, David Davis.

Prevederile Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, în baza căruia Marea Britanie va ieşi din UE
CITEȘTE ȘI Prevederile Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, în baza căruia Marea Britanie va ieşi din UE

De asemenea, ministrul britanic a explicat că ”suntem la marginea celor mai importante negocieri ale unei generaţii”

CITEȘTE ȘI DOCUMENTAR: Punctele cheie ale ”Cărţii Albe” pentru Brexit

”Guvernul este clar cu privire la scopurile sale: un acord care funcţionează pentru fiecare naţiune şi regiune din Marea Britanie, dar şi pentru întreaga Europă - un parteneriat nou şi pozitiv între Regatul Unit şi numeroşii noştri prieteni şi aliaţi din Uniunea Europeană”, a precizat David DavisNegociatorii vor avea la dispoziţie doi ani, începând cu miercurea viitoare, pentru a ajunge la un acord privind relaţiile viitoare dintre Londra şi Bruxelles.

CITEȘTE ȘI Bloomberg: Ce vor cele 27 de state membre UE prin Brexit

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va trebui în schimb să distribuie până pe 31 martie un proiect pentru negocierea Brexit-ului către celălalte 27 de ţări ale Uniunii Europene.

CITEȘTE ȘI DOCUMENTAR: O numărătoare inversă până la Brexit

De asemenea, cei 27 de lideri ai guvernelor naţionale ar urma să se reunească la un summit pentru a aproba o serie de reguli finale cu privire la negocierea Brexit-ului.

Acest summit ar urma să aibă loc, cel mai probabil, în prima jumătate a lunii mai la Bruxelles.

După aprobarea acestor reguli, negociatorul-şef Michel Barnier ar putea să programeze primele discuţii cu omologul său britanic, ministrul David Davis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.