Premierul grec Alexis Tsipras a declarat joi că Consilul European ar trebui „să condamne fără rezerve acţiunile ilegale ale Turciei”, Ankara lansând forări exploratorii în domeniul gazelor naturale în apele Ciprului, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Tsipras a discutat la telefon cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
 
„Premierul a subliniat că Consiliul European ar trebui să ia în calcul măsuri specifice împotriva celor implicaţi în aceste activităţi ilegale, dacă Turcia insistă să încalce dreptul internaţional”, se arată într-un comunicat al biroului lui Tsipras.
 
Turcia nu îşi va opri forările exploratorii în domeniul gazelor naturale în apele Ciprului, a anunţat duminică preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în pofida unor îndemnuri în acest sens ale unor lideri din Europa de Sud.
 
Presa scrie că Ciprul a emis săptămâna trecută un mandat de arestare a membrilor echipajului navei turce de foraj Fatih.
Şapte ţări din Europa de Sud au publicat vineri, la finalul unui summit, la Velletta, o declaraţie comună în care îndeamnă Turcia ”să-şi înceteze activităţile ilegale” în apele zonei economice exclusive a Ciprului.
”Dacă Turcia nu-şi încetează acţiunile ilegale, noi cerem UE să ia în calcul măsuri adecvate”, avertizează ele.
Ministerul turc de Externe a denunţat sâmbătă o declaraţie ”părtinitoare” şi contrară legislaţiei internaţionale.
Descoperirea unor uriaşe zăcăminte de gaze naturale în regiune, în ultimii ani, a stârnit interese.
Cipru a semnat contracte de explorare cu giganţi în domeniul hidrocarburilor ca ENI (Italia), Total (Franţa) sau ExxonMobil (Statele Unite).
Însă Cipru, un stat membru UE, îşi exercită autoritatea doar în două trimi din sudul insulei.
Partea de nord a insulei este ocupată de Turcia din 1974.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.