Consiliul guvernatorilor organismului de supraveghere nucleară al ONU va organiza, joi, o reuniune de urgenţă, la cererea Ucrainei şi a Rusiei, pentru a discuta despre atacurile asupra centralei nucleare Zaporojie, după ce acuzaţii reciproce de atacuri cu drone, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat că dronele au lovit duminică instalaţia aflată sub control rusesc în sudul Ucrainei, lovind o clădire a reactorului. Aceasta nu a atribuit vina, dar a cerut ca astfel de atacuri să înceteze.

Rusia a declarat marţi că Ucraina a atacat din nou centrala cu drone, pentru a treia zi. Kievul a declarat că nu a avut nicio legătură cu astfel de atacuri şi că orice incident a fost înscenat de Moscova.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc în repetate rânduri că au vizat  Zaporojie de când a fost capturată de forţele ruseşti în primele săptămâni ale invaziei Moscovei asupra vecinului său în 2022. Ambele părţi neagă că ar fi atacat-o.

Toate reactoarele sunt oprite la cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în apropierea liniei de front a războiului din Ucraina, dar are nevoie de energie constantă pentru a răci reactoarele şi a preveni o topire potenţial catastrofală.

Într-o notă confidenţială adresată statelor membre, văzută marţi de Reuters, preşedintele Consiliului de administraţie al AIEA, format din 35 de membri, a declarat că atât Ucraina, cât şi Rusia i-au scris cu o zi înainte pentru a solicita o reuniune extraordinară.

"Prin prezenta, informez membrii Consiliului de administraţie că a fost organizată o reuniune a Consiliului de administraţie după cum urmează: Joi, 11 aprilie 2024, ora 15.00 (1300 GMT)", se arată în notă.

La nota preşedintelui au fost ataşate scrisori în limbile rusă şi ucraineană. Rusia a declarat că doreşte o reuniune pe tema "atacurilor şi provocărilor recente ale forţelor armate ale Ucrainei" împotriva centralei. Kievul a declarat că doreşte să discute "situaţia din Ucraina şi implicaţiile în materie de siguranţă, securitate şi garanţii".

Regulile Consiliului, organul decizional suprem al AIEA, cu sediul la Viena, care se reuneşte de mai multe ori pe an, prevăd că orice ţară din cadrul acestuia poate convoca o reuniune. Atât Rusia, cât şi Ucraina fac parte din Consiliu în acest an.

Este puţin probabil ca o reuniune a Consiliului să aducă claritate cu privire la cine se află în spatele atacurilor recente.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, Consiliul a adoptat patru rezoluţii prin care a condamnat acţiunile ruseşti împotriva instalaţiilor nucleare ucrainene. Cea mai recentă a fost luna trecută, prin care se cerea Rusiei să se retragă din Zaporojie.

Doar China s-a alăturat Rusiei în opoziţia faţă de aceste rezoluţii. Diplomaţii au declarat că nu au auzit de un impuls pentru o rezoluţie joi, care ar fi mai dificilă într-un termen atât de scurt.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.