Consiliul de Securitate al ONU, reunit miercuri de urgenţă pe tema presupusului chimic din Siria, a amânat votul asupra unei eventuale rezoluţii de condamnare, pentru ca occidentalii să negocieze cu Moscova, aliata Damascului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest text, prezentat de Washington, Paris şi Londra, ar putea să fie supus la vot joi, potrivit unor diplomaţi de la ONU.

Moscova a catalogat ca ”inacceptabil” proiectul de rezoluţie care condamnă acest atac ce a avut loc marţi în oraşul sirian Khan Sheikhoun - soldat cu 86 de morţi, inclusiv 30 de copii şi 20 de femei, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului -, o nouă ilustrare a disensiunilor dintre occidentali şi Moscova în dosarul sirian.

Ambasadorul britanic la ONU Matthew Rycroft a declarat pentru presă că ”negocierile continuau cu colegii (săi) din Consiliul de Securitate” şi că nu preconiza să se încheie miercuri.

Omologul său francez François Delattre a precizat că negocierile se desfăşurau într-o ”stare de spirit bună” şi a spus că speră la un vot ”cât mai rapid posibil”, poate joi.

Însă alţi diplomaţi păreau mai pesimişti şi se aşteaptă la un nou veto rus.

Într-o conferinţă de presă la Casa Albă, preşedintele american Donald Trump a declarat că acest presupus atac chimic în nord-vestul Siriei i-a schimbat părerea faţă de omologul său sirian Bashar al-Assad şi a ameninţat că va trece la acţiune în faţa a ceea a catalogat drept un ”afront adus umanităţii”.

”AMERICA TREBUIE SĂ SE ANGAJAEZE”

Reprezentanta sa la ONU, ambasadoarea americană Nikki Haley, a avertizat anterior că Statele Unite vor adopta măsuri unilaterale în Siria dacă ONU nu reuşeşte să răspundă în mod colectiv presupusului atac chimic.

Agitând fotografii pe care ea le-a prezentat ca fiind ale victimelor, inclusiv copii, ea a criticat Rusia că nu a încercat să-şi tempereze aliatul sirian.

Ea a cerut Moscovei ”să pună capăt acestor acte atroce”. ”Priviţi aceste fotografii”, a cerut Haley.

Ambasadorul francez a îndemnat de asemenea Moscova să exercite presiuni asupra lui Bashar al-Assad şi s-a adresat şi Washingtonului.

”Avem de asemenea nevoie de o Americă care să se angajeze serios în vederea unei soluţii în Siria şi (care să îşi) pună toată greutatea în joc. Dacă nu acum, atunci când?”, a spus el.

În proiectul de rezoluţie se cere o anchetă a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) şi ca Siria să furnizeze planuri de zbor şi orice alte informaţii despre operaţiuni militare la momentul atacului.

Adjunctul ambasadorului rus Vladimir Safronkov a apreciat că rezoluţia occidentală a fost pregătită în pripă şi că nu este utilă, însă a acceptat o eventuală ”anchetă obiectivă”.

Rusia a prezentat miercuri un proiect de rezoluţie alternativ care nu cere în mod expres Damascului să coopereze cu ancheta, potrivit unor diplomaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.