Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se reuneşte miercuri de urgenţă, după ce o sută de civili şi-au pierdut viaţa într-un presupus atac chimic lansat de forţele guvernamentale în localitatea Khan Sheikhoun, situată în nord-vestul teritoriilor controlate de rebeli în provincia Idlib, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderii internaţionali au reacţionat după presupusul atac chimic, aruncând vina pe regimul sirian pentru sutele de morţi şi răniţi din Idlib.

Activiştii au anunţat că bilanţul atacului chimic a ajuns la 100 de morţi şi 400 de răniţi, după ce inclusiv un spital în care erau tratate primele victime a devenit ţinta unui raid aerian al forţelor al-Assad.

Ambasadorul Marii Britanii pe lângă ONU, Matthew Rycroft, a spus că acest atac chimic reprezintă o veste proastă pentru pacea din Siria.

Reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite a fost convocată de către Franţa şi Marea Britanie.

Provincia Idleb, aflată în mare parte sub controlul unei alianţe între rebeli şi jihadişti, este vizată frecvent de atacuri aeriene ale regimului şi aviaţiei ruse. Ea a fost vizată, de asemenea, de raiduri ale coaliţiei antijihadiste conduse de Statele Unite.

Guvernul sirian dezminte că a folosit arme chimice într-un război care s-a soldat cu peste 320.000 de morţi începând din martie 2011. El a ratificat Convenţia cu privire la interzicerea armamentului chimic în 2013.

În octombire 2016, Consiliul de Securitate a primit un raport care conchide că armata siriană a comit un atac cu armament chimic şi anume clor, la Qmenas, în provincia Idleb, pe 16 martie 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.