Consiliul de Securitate al ONU îndeamnă Armenia şi Azerbaidjanul să respecte armistiţiul de duminică - încălcat, în urma unei dezbateri cu uşile închise, la New York, pe tema situaţiei în această enclavă separatsită azeră în care reizbucnirea conflictului armat, la 27 septembrie, s-a soldat cu sute de victime, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul reuniunii, organizate la solicitarea Franţei, Rusiei şi Statelor Unite, copreşedinţii Grupului de la Minsk, cei 15 membri ai Consiliului s-au alăturat apelului secretarului general al ONU Antonio Guterres la respectarea armistiţiului.

”Toată lumea spune acelaşi lucru: situaţia este gravă, iar cele două părţi trebuie să se oprească şi să ţină cont de apelurile secretarului general (al ONU Antonio Guterres) la o încetare a fcului”, au declarat diplomaţi.

Rusia, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU, lucrează la o declaraţie în acest sens, au precizat diplomaţii citaţi.

În acest text - al cărui conţinut urmează să fie adoptat de membri săptămâna acesta - Armenia şi Azerbaidjanul sunt îndemnat să reia negocierile sub egida Grupului de la Minsk.

Înfiinţat în 1992 de către Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Grupul de la Minsk are drept obiectiv o soluţionare paşnică a acestui conflict îngheţat.

Nagorno Karabah, o enclavă azeră cu populaţie majoritar armeană, s-a desprins prin secesiune din Azerbaidjan, o ţară cu o populaţie majoritar musulmană şi turcofonă, cu puţin înainte de prăbuşirea URSS în 1991, antrenând un război care s-a soldat cu peste 30.000 de morţi.

Un armistiţiu, încălcat cu regularitate, era în vigoare din 1994.

”Armistiţiul umanitar” care urma să intre în vigoare duminică a rămas literă moartă, iar azerii şi armenii s-au acuzat reciproc luni de noi atacuri.

Un prim ”armistiţiu umanitar”, negociat sub egida Moscovei, la 10 octombrie, nu a fost nici el respectat.

ONU a adoptat patru rezoluţii cu privire la conflictul din Nagorno Karabah la începutul anilor '90. Actualele confruntări, cele mai violente din 2016 încoace, au intrat în a patra săptămână.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.