Consiliul de Securitate al ONU a autorizat luni o misiune de securitate străină în Haiti, la un an după ce ţara din Caraibe a cerut ajutor pentru a lupta împotriva bandelor violente care au invadat în mare parte capitala Port-au-Prince, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Consiliul, format din 15 membri, a extins, de asemenea, embargoul asupra armelor impus de ONU pentru a include toate bandele. Anterior, embargoul se aplica doar persoanelor desemnate. Oficialii haitieni au declarat că se crede că armele folosite de bande sunt importate în mare parte din Statele Unite.
 
Consiliul a adoptat o rezoluţie, redactată de SUA şi Ecuador, care autorizează aşa-numita misiune multinaţională de sprijinire a securităţii "să ia toate măsurile necesare" - cod pentru utilizarea forţei.
 
China şi Rusia s-au abţinut de la vot, în timp ce restul de 13 membri au votat în favoarea sa. Diplomaţii au declarat că China şi Rusia au fost circumspecte cu privire la autorizarea utilizării generalizate a forţei.
 
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat în luna august în faţa consiliului că este nevoie de o "utilizare robustă a forţei" printr-o desfăşurare multinaţională de poliţie şi de folosirea mijloacelor militare pentru a restabili ordinea publică în Haiti şi pentru a dezarma bandele.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.