Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a convenit în unanimitate, marţi, să extindă o misiune politică a ONU în Afganistan, după un acord de ultim moment al Chinei, care ameninţase că va recurge la dreptul de veto dacă nu se va face o referire la proiectul de infrastructură O centură un drum al Bejingului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul final, redactat de Germania şi Indonezia, adoptat de cei 15 membri ai consiliului, nu menţionează însă proiectul chinez.

”Spre regretul nostru, câteva ţări au refuzat să menţină textul consensului convenit anterior”, a declarat ambasadorul chinez la ONU Zhang Jun, care a descris rezoluţia adoptată drept o reînnoire tehnică.

Rezoluţiile care au mandatat misiunea în 2016, 2017 şi 2018 au inclus o referire la eforturile binevenite şi necesare, precum iniţiativa O centură un drum, pentru facilitarea comerţului şi circulaţiei, dar Statele Unite şi alţi membri ai consiliului au afirmat că nu mai pot accepta expresia respectivă.

Consiliul a convent apoi extinderea cu şase luni a mandatului misiunii ONU, cunoscută sub numele UNAMA. Votul ar fi trebuit să aibă loc luni, dar a fost amânat pentru marţi pentru a permite noi negocieri, diplomaţii afirmând că China a avertizat că este pregătită să respingă textul prin veto.

Pentru a fi adoptată, o rezoluţie trebuie să obţină 9 voturi pentru şi niciun veto din partea Statelor Unite, Chinei, Franţei, Rusiei şi Marii Britanii.

Ambasadorul SUA la ONU, Kelly Craft, a declarat că mandatul nou adoptat marţi a fost actualizat pentru a răspunde noilor evoluţii din teren.

Aceasta a adăugat: ”Motivul pentru care nu putem aproba o misiune cu un mandat mai substanţial este insistanţa unuia dintre membri pentru un limbaj care să scoată în evidenţă mai degrabă priorităţi politice naţionale în loc de modalităţi de a ajuta cât mai eficient oamenii şi guvernul din Afganistan”.

Misiunea ONU, înfiinţată în 2002, ajută Afganistanul să se pregătească pentru alegerile din 28 septembrie şi pledează pentru negocieri de pace între guvernul afgan şi talibani.

Discuţiile dintre Statele Unite şi militanţii talibani referitoare la retragerea trupelor americane au eşuat în această lună. În Afganistan se află 14.000 de soldaţi americani şi mii de alţi soldaţi ai NATO, la 18 ani după ce o coaliţie condusă de SUA a invadat ţara după atentatele din 11 septembrie 2001 ale al Qaeda.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.