Consiliul Afaceri Generale a adoptat, marţi, Concluzii cu privire la garantarea de alegeri europene libere şi corecte, înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile europene care se vor desfăşura în statele membre în perioada 23-26 mai. Concluziile adoptate atrag atenţia asupra faptului că sursele dezinformării pot proveni atât din interiorul, cât şi din exteriorul UE, de la o varietate de actori statali şi nestatali. În acest context, Consiliul şi statele membre consideră că, în baza unor analize ale ameninţărilor şi a unor evaluări ale datelor existente, eforturile de combatere a acestui fenomen „trebuie îndreptate către actorii nocivi, în special sursele ruse indicate în planul de acţiune, care recurg tot mai des la strategii de dezinformare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest sens, eforturile instituţiilor europene şi ale statelor membre vizează crearea condiţiilor necesare asigurării unui cadru adecvat organizării de alegeri libere, corecte şi democratice la nivelul Uniunii. Astfel, Concluziile Consiliului au la bază Pachetul Comisiei Europene privind alegerile europene libere şi corecte din septembrie 2018, precum şi Planul Comun de Acţiune al Comisiei şi Înaltului Reprezentant privind combaterea dezinformării din decembrie 2018, precizează MAE.

Potrivit sursei citate, concluziile adoptate astăzi de Consiliul UE sunt destinate să identifice, de o manieră comprehensivă, provocările pe care organizarea alegerilor le implică şi să avanseze măsurile necesare unui răspuns adecvat la aceste provocări. Concluziile cu privire la garantarea de alegeri europene libere şi corecte vizează, astfel, stabilirea unui cadru coordonat de acţiune a statelor membre şi a instituţiilor europene în domenii cu impact determinant asupra organizării şi a influenţării rezultatelor alegerilor, precum combaterea dezinformării, a atacurilor cibernetice, protecţia datelor, asigurarea transparenţei online şi cooperarea cu companiile din domeniul digital pentru a reduce încercările de influenţare şi manipulare a opiniei publice, inclusiv prin promovarea de narative false. 

De asemenea, adoptarea Concluziilor are rolul de a sensibiliza factorii de decizie şi de a creşte conştientizarea la nivelul publicului european, înaintea alegerilor europene, cu privire la importanţa protejării valorilor europene şi a sistemelor democratice în Uniune. Consiliul subliniază că Uniunea se întemeiază pe valorile respectării democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor fundamentale, arătând că o abordare cuprinzătoare şi o cooperare la nivel european sunt absolut necesare pentru asigurarea securităţii electorale şi a legitimităţii alegerilor pentru Parlamentul European din mai 2019. O astfel de abordare trebuie să respecte drepturile fundamentale, libertatea de asociere la toate nivelurile şi libertatea de exprimare, subliniază MAE.

În acest sens, statele membre, Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant sunt încurajate să implementeze, complementar cadrului existent, o serie de măsuri în vederea: protejării valorilor democratice ale Uniunii în era digitală; consolidării rezilienţei societăţilor şi cetăţenilor europeni, inclusiv prin dezvoltarea gândirii critice; protejării datelor şi a infrastructurii electorale în Uniune, prin implementarea Regulamentului general pentru protecţia datelor; consolidării securităţii cibernetice; creşterii transparenţei online; combaterii ameninţărilor hibride şi aprofundării cooperării externe în materie electorală.

Totodată, Concluziile adoptate atrag atenţia asupra faptului că sursele dezinformării pot proveni atât din interiorul, cât şi din exteriorul UE, de la o varietate de actori statali şi nestatali. În acest context, Consiliul şi statele membre consideră că, în baza unor analize ale ameninţărilor şi a unor evaluări ale datelor existente, eforturile de combatere a acestui fenomen „trebuie îndreptate către actorii nocivi, în special sursele ruse indicate în planul de acţiune, care recurg tot mai des la strategii de dezinformare”, reiterându-se, astfel, poziţia exprimată în acest sens şi de Consiliul European în 2015.

„Cetăţenii europeni trebuie să ştie că votul lor este liber, sigur şi bazat pe informaţii reale. Concluziile adoptate astăzi contribuie la o abordare coordonată a statelor membre şi instituţiilor UE în direcţia protejării proceselor democratice de manipulări şi interferenţe, din partea actorilor interni şi externi. Campaniile de dezinformare care sunt lansate de numeroşi actori statali şi nestatali, alături de atacurile cibernetice şi încălcarea protecţiei datelor, constituie ameninţări serioase în perspectiva alegerilor europene. Pentru Preşedinţia română a Consiliului UE aceste teme vor rămâne prioritare”, a afirmat ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba.

Între măsurile concrete cuprinse în Concluzii, de un interes aparte sunt cele referitoare la:

  • Convocarea regulată a reţelei de cooperare electorală pentru combaterea campaniilor de dezinformare şi pentru a împărtăşi exemple de bune practici şi expertiză în domeniul electoral;
  • Crearea de către Comisie a Sistemului Rapid de Alertă înaintea alegerilor europene, pentru prevenirea cazurilor de dezinformare;
  • Îmbunătăţirea comunicării strategice a Statelor Membre şi Comisiei cu privire la valorile, acţiunile şi politicile europene;
  • Consolidarea cooperării cu actori din mediul privat şi academic, platformele sociale şi societatea civilă pentru a detecta, analiza şi expune practicile de dezinformare;
  • Sprijinirea mass-media independentă şi sensibilizarea cetăţenilor cu privire la conţinutul digital;
  • Implementarea acţiunilor necesare pentru a contracara ameninţările cibernetice la adresa sistemelor şi infrastructurilor electorale;
  • Promovarea transparenţei online, în special cu privire la activităţile electorale specifice;
  • Încurajarea cooperării în materie electorală cu parteneri internaţionali relevanţi, precum G7 sau NATO.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.