Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe HR McMaster a declarat sâmbătă că potenţialul unui război cu Coreea de Nord creşte cu fiecare zi, în opinia sa, Coreea de Nord reprezentând "cea mai mare ameninţare imediată la adresa Statelor Unite", transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Creşte în fiecare zi, ceea ce înseamnă că suntem într-o cursă pentru a putea rezolva această problemă", a declarat McMaster, întrebat decă lansarea, de către Coreea de Nord, a unei rachete balistice marţi a crescut posibilitatea unui război.

Preşedintele Donald Trump rămâne decisîn ceea ce priveşte denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene, a spus el, adăugând că există şi modalităţi "nonmilitare" de rezolvare a acestei probleme, cum ar fi aceea de a cere Chinei să impună sancţiuni şi mai mari regimului de la Phenian.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Există modalităţi de a rezolva această problemă fără a se ajunge la conflictul armat, dar este o cursă, pentru că se apropie tot mai mult şi nu a mai rămas prea mult timp", a afirmat McMaster, referindu-se apoi la liderul nord-coreean Kim Jong Un. "Cu fiecare lansare de rachetă sau test nuclear, el a crescut capacităţile ţării sale, a spus oficialul.

"Cerem Chinei nu să ne facă nouă sau oricui altcuiva un favor. Cerem Chinei să acţioneze în interesul propriu şi credem că este în interesul ei imediat să facă mai mult", a spus McMaster, apreciind că Beijingul trebuie să ia măsuri unilaterale de tăiere a importurilor nord-coreene de petrol. 

McMaster a spus că atât el, cât şi Trumo consideră că un embargo petrolier total "ar fi indicat în acest moment".

Însă, în opinia sa, este foarte puţin probabil ca liderul de la Phenian să îşi schimbe comportamentul în absenţa unor sancţiuni mult mai dure şi a aplicării integrale a celor deja în vigoare.

În ceea ce priveşte opţiunile militare, McMaster a amintit că artileria convenţională şi rachetele nord-coreene au ca ţintă Seul-ul, iar "o evoluţie militară nu poate fi lipsită de riscuri". El a ţinut însă să precizeze că acţiunile Phenianului au făcut ca alianţele Americii cu Japonia şi cu Coreea de Sud să fie mai puternice ca niciodată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.