Consilierii pentru securitate naţională din Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia se întâlnesc vineri şi sâmbătă la Seul pentru a discuta despre Coreea de Nord şi alte probleme globale, în contextul în care îşi intensifică cooperarea trilaterală, a anunţat biroul prezidenţial al Coreei de Sud, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consilierul pentru securitate naţională al Seulului, Cho Tae-yong, a avut vineri discuţii bilaterale cu Takeo Akiba din Japonia şi cu Jake Sullivan din SUA, în timpul cărora au convenit să stimuleze cooperarea pentru a reduce ameninţarea nucleară şi provocările cu rachete care vin dinspre Coreea de Nord. Aceştia vor avea o întâlnire trilaterală sâmbătă.

Cele trei ţări au condamnat lansarea de către Coreea de Nord a primului său satelit de recunoaştere, luna trecută, demers prin care a încălcat mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. Phenianul a respins criticile şi susţine că îşi sporeşte capacitatea de monitorizare a activităţilor militare ale Statelor Unite şi ale aliaţilor săi de care se simte ameninţat.

Disputa a dus la anularea unui acord militar intercoreean menit să limiteze riscul unor ciocniri involuntare între cele două Corei, care, din punct de vedere tehnic, rămân în război.

Purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat miercuri că cei trei consilieri vor discuta probleme regionale de interes reciproc, "în special în mediul de securitate", bazându-se pe acordul liderilor lor de la Camp David de a aprofunda cooperarea.

De la preluarea mandatului, în mai 2022, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a făcut o prioritate din refacerea legăturilor cu Japonia şi din restabilirea cooperării trilaterale de securitate cu Statele Unite, în timp ce Coreea de Nord îşi intensifică programele de înarmare şi ameninţă în mod deschis Sudul.

Statele Unite şi Coreea de Sud vor avea, de asemenea, o întâlnire separată sâmbătă pentru a discuta despre extinderea cooperării în domeniul tehnologiilor avansate, cum ar fi cipurile, bateriile, energia curată şi inteligenţa artificială, a declarat biroul lui Yoon.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.