O comisie parlamentară lansează marţi, la şase luni de la asaltul de la Capitoliul din Washington, o anchetă cu privire la această criză majoră a democraţiei americane, într-o atmosferă dăunătoare, care riscă să-i compromită activitatea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţi de poliţie urmează să fie primii interogaţi de către un grup de aleşi din cadrul Camerei Reprezentanţilor însărcinaţi să scoată la lumină ”adevărul” cu privire la atacul de la 6 ianuarie.

În urma unei încleştări politice, această comisie este alcătuită exclusiv din critici ai fostului preşedinte Donald Trump, un lucru care ”nu prevesteşte o anchetă serioasă” şi care-i distruge ”credibilitatea”, consideră liderul minorităţii republicane în Cameră, Kevin McCarthy.

El este cel care boicotează aceste lucrări, i-a replicat preşedinta democrată a Camerei Nancy Pelosi.

”Poate că republicanii nu pot să înfrunte adevărul, însă noi avem responsabilitatea să-l căutăm şi să-l găsim”, a denunţat ea.

Democraţii şi republicanii şi-au afişat, cu toate acestea, aceeaşi groază, după ce sute de susţinători ai lui Donald Trump au pătruns în Congres, în timp ce aleşii certificau victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Reprezentanţi ai ambelor partide au condamnat ferm acest asalt atunci, iar Kevin McCarthy a mers până la evoca partea de ”responsabilitate” a lui Donald Trump, care a aţâţat mulţimea cu acuzaţiile sale de ”fraude electorale” cu doar câteva momente mai devreme de atac.

COMISIE ”SPECIALĂ”

Însă fostul preşedinte, în continuare foarte popular în rândul unei părţi a populaţiei, şi-a reafirmat rapid acapararea asupra Partidului Republican, ceea ce i-a permis să fie achitat în urma unui proces în vederea desttuirii în Congres cu privire la ”incitare la insurecţe”.

Refuzul său de retracta i-a determinat pe republicani, care deţin o minoritate de blocaj în Senat, să torpileze crearea unei comisii de anchetă independente, alcătuită din experţi, numită de cele două partide, ca cea înfiinţată după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

Anchetele judiciare aflate în curs - peste 500 de persoane au fost arestate - şi audierile care au avut deja loc în Congres în vederea înţelegerii eşecului serviciilor de informaţii, poliţiei sau armatei sunt arhisuficiente, au justificat ei.

În urma acestor eşecuri, democraţii au avansat singuri, cu Nancy Pelosi în frunte. La 24 iunie, ea a anunţat înfiinţarea unei ”comisii speciale”, alcătuită din aleşi, şi şi-a exprimat speranţa ca Kevin McCarthy să numească ”oameni responsabili” care să facă parte din această comisie.

Aproape o lună mai târziu, ea i-a respins pe cei doi parlamentari aleşi de liderul republican, inclusiv pe alesul Jim Jordan, cunoscut prin exagerările sale şi loialitatea sa absolută faţă de Donald Trump.

Kevin McCarthy i-a retras, după aceea, pe ceilalâi membri ai partidului său selectaţi să facă parte din această comisie.

”Niciodată în Istoria Statelor Unite un preşedinte al Camerei (Reprezentanţilor) nu a ales reprezentanţii celailalte părţi pentru a predetermina concluziile unei comisii”, a tunat el luni.

”CITAŢII”

Doar doi republicani, selectaţi în mod direct de către pelosi, fac parte din această comisie, şi anume Liz Cheney şi Adam Kinzinger, care se numără între puţinele voci din Grand Old Party (GOP) care îndrăznesc să-l critice în mod deschis pe Donald Trump, pe care l-au desemnat drept ”vinovat” la finalul celui de-al doilea proces în vederea destiturii.

Adam Kinzinger a promis, într-un mesaj postat pe Twitter, să ”muncească în mod asiduu pentru a descoperi adevărul şi ca cei care se fac vinovaţi de atac să dea socoteală”.

Pentru a ajunge la acest rezultat, comisia va avea puterea să convoace martori şi să ceară documente.

”Sunt «pentru» ca să trimitem rapid citaţii”, a declarat luni la MSNBC alesul democrat Adam Schiff, o oaie neagră a lui Donald Trump, membru al acestei comisii.

”Cred că unii martori vor fi reticenţi şi că va fi nevoie să-i obligăm să depună mărturie”, a declarat el, preconizând multe luni de muncă, până în 2022.

Poliţiştii care urmează să fie audiaţi marţi, într-o audiere transmisă în direct în ţară, nu ar urma să facă dezvăluiri, ci să amintească violenţa asaltului.

Potrivit lui Adam Schiff este vorba despre renunţarea la ”oricărei lecturi revizioniste” a acestui atac, pe care unii republicani sunt tentaţi să-l minimalizeze. Unul dintre ei l-au comparat cu o ”vizită normală a unor turişti”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.