Camera Reprezentanţilor a adoptat o lege care protejează căsătoria între persoane de acelaşi sex în întreaga Americă, de teama unui revers la Curtea Supremă în acest dosar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege, care a ajuns în Congres luni, a fost adoptat marţi cu 267 de voturi - ale tuturor democraţilor şi unui număr de 47 de republicani -, într-un vot salutat prin aplauze în hemiciclu.

În schimb, 157 de republicani au votat ”împotrivă”.

Şansele legii să treacă de Senat par mai limitate, din cauză că democraţii au nevoie de şase voturi republicane.

Numai senatoarea Susan Collins s-a declarat, pentru moment, pregătită să facă acest lucru.

Înscrierea textului pe ordnea de zi pare să aibă scopul de a-i obliga pe republicani să ia poziţie în acest subiect care le împarte electoratul.

O largă majoritate (71%) a americanilor susţine căsătoria între persoane de acelaşi sex - inclusiv în rândul republicanilor.

Însă dreapta religioasă se opune.

Concret, legea abrogă legislaţii anterioare care definesc căsătoria drept o uniune între un bărbat şi o femeie şi interzice agenţilor de stat civili - indiferent de statul în care muncesc - să discrimineze cuplurile ”din cauza sexului, rasei, etniei sau originii”.

Ea se aplică, aşadar cuplurilor de acelaşi sex, ale căror uniuni sunt - garantate - începând din 2015 de către Curtea Supremă a Statelor Unite, dar şi cuplurilor interrasiale, pe care Înalta Curte le protejează din 1967.

Curtea Supremă tocmai a revenit asupra dreptului la avort, într-o hotărâre istorică, şi a anulat, la 24 iunie, hotărârea ”Roe v. Wade”, prin care garanta, din 1973, dreptul americancelor la avort, în numele ”respectării vieţii private”.

În motivarea acestei hotărâri, judecătorul conservator Clarence Thomas aprecia că dreptul la căsătorie al tuturor sau la contracepţie, care au de asemenea la bază respectarea vieţii private, este necesar să fie de asemenea revizuite.

Aleşi progresişti din Congres şi-au multiplicat, după aceea, iniţiativele legislatove.

”Nu putem sta cu braţele încrucişate în timp ce drepturi obţinute cu greu de mişcarea în favoarea egalităţii sunt desfiinţarte în mod sistematic”, a justificat democratul Jerry Nadler.

Astfel au fost adoptate două texte care protejează dreptul la avort, săptămâna trecută, în Camera reprezentanţilor, iar unul privind contracepţia urmează să fie supus la vot săptămâna aceasta.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.