Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite a adoptat joi o lege care protejează căsătoria între persoane de acelaşi sex în întreaga Americă, de teama unui revers în acest dosar al Curţii Supreme, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Textul - care a fost adoptat de către Senat săptămâna trecută - urmează să fie promulgat de către preşedintele Joe Biden. Locatarul Casei Albe s-a angajat s-o facă imediat.

Uniunile între lesbiene sau gay sunt garantate de către Curtea Supremă a Statelor Unite din 2015, însă după o răstunare istorică a Curţii în dosarul avortului, în iunie, mulţi progresişti se tem că şi acest poate fi anulat de către Curte.

”Templul” dreptului american pare pregătit să autorizeze anumite magazine americane să refuze să servească cupluri de acelaşi sex - în numele libertăţii de exprimare şi ar putea să tranşeze în acest sens în vară.

SUSŢINEREA MAJORITĂŢII AMERICANILOR

O largă majoritate a americanilor susţine căsătoria între persoane de acelaşi sex, inclusiv în tabăra republicană.

Însă drewapta reşigioasă rămâne în majoritatea ei împotrivă.

Concret, legea adoptată în Congres abrogă legislaţii anterioare care definesc căsătoria drept o uniune între un bărbat şi o femeie şi interzice agenţilor stării civile - indiferent de statul în care muncesc - să discrimineze cuplurile ”din cauza sexului, rasei, etniei sau originii”.

Legea a fost adoptată cu voturile tuturor aleşilor democraţi şi ale 39 de republicani.

În total 169 de membri ai Grand Old Party (GOP) au votat împotrivă.

”Cred că e o cale prostă de urmat”, consideră un ales republican, Jim Jordan, un apropiat al fostului preşedinte Donald Trump.

Textul - denumit ”Respect for Marriage Act” a fost adoptat de Senat săptămâna trecută.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, care pleacă din funcţie în ianuarie, salută faptul că ”una dintre ultimele legi” pe care le semnează ”ca speaker” protejează aceste uniuni.

Ea ii-a adus în hemicilu, înainte de vot, un omagiu lui Harvey Milk, primul consilier municipal al Californiei care şi-a recunoscut homosexulaitatea în mod public, asasinat în 1978.

”El le-a spus într-o bună zi susţinătorilor săi: eu am gustat libertatea, nu mă voi întoarce în urmă”, a declarat ea.

”Azi, Camera este cu mândrie alături de forţele libertăţii, împotriva întoarcerii în urmă”, a subliniat Nancy Pelosi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.