Republicanii din Camera Reprezentanţilor şi din Senat au ajuns la o înţelegere miercuri noaptea pentru a trece legea sancţiunilor împotriva Rusiei prin Congres şi a o înainta la semnare administraţiei Trump. Această lege va limita atribuţiile preşedintelui în ceea ce priveşte ridicarea sancţiunilor implementate împotriva Moscovei, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După o zi de negocieri, liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, şi preşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Senat, Bob Corker, au ajuns la o înţelegere pentru a adopta cu rapiditate noua lege a sancţiunilor împotriva Rusiei, Iranului şi Coreei de Nord.

”În urma unor discuţii extrem de productive cu liderul McCarthy, mă bucur să anunţ că am ajuns la o înţelegere care ne va permite să trimitem legislaţia sancţiunilor pe biroul preşedintelui”, a declarat republicanul Corker.

Congresmenii şi senatorii au avut o dispută cu privire la partea de lege care priveşte regimul de la Phenian. Corker nu voia să aprobe sancţiunile fără să dea o şansă senatorilor de a face schimbări la porţiunea cu privire la Coreea de Nord.

Potrivit înţelegerii, senatorii vor aproba legea votată în Camera Reprezentanţilor, trimiţând-o pentru semnare la administraţia Trump.

Nu este clară poziţia preşedintelui Trump vizavi de această lege, miliardarul având posibilitatea de a o semna sau de a o bloca prin veto, dând un semnal puternic al apropierii îngrijorătoare faţă de liderul Rusiei, Vladimir Putin.

”În timp ce preşedintele susţine sancţiuni dure împotriva Coreei de Nord, Iranului şi Rusiei, Casa Albă va evalua legislaţia adoptată de Camera Reprezentanţilor şi aşteaptă ca forma finală a legii să ajungă pe biroul preşedintelui Trump”, a declarat noua purtătoare de cuvânt de la Casa Albă, Sarah Huckabee Sanders.

De asemenea, legea sancţiunilor vine într-un context extrem de complicat, în timp ce congresmenii investighează posibilele interferenţe ale Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi presupusele contacte dintre asociaţii campaniei Trump şi agenţii Kremlinului, care ar fi acţionat în favoarea republicanului Donald Trump.

Moscova a negat orice implicare în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Congresmenii şi-au demonstrat sprijinul covârşitor pentru această lege, care impune sancţiuni şi împotriva regimurilor de la Teheran şi Phenian, votând 419 ”pentru” şi doar 3 ”împotrivă” în sesiunea din Camera Reprezentanţilor.

Asta înseamnă că există o susţinere bipartizană pentru impunerea de noi sancţiuni Rusiei, în ciuda poziţiei preşedintelui american, care vrea să menţină controlul complet asupra sancţiunilor impuse la nivel internaţional de către Statele Unite.

Această lege a sancţiunilor a trezit îngrijorări printre aliaţii din Uniunea Europeană, întrucât multe ţări europene se bazează pe importurile de gaze naturale din Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.