Coaliţia de guvernare din Polonia a părut că se îndreaptă către un conflict deschis, duminică, înainte de termenul limită de luni pentru un acord asupra bugetului de 1.800 de miliarde de euro al Uniunii Europene, urmat de un summit al UE trei zile mai târziu, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Polonia şi Ungaria, ambele investigate de UE pentru măsurile de limitare a independenţei justiţiei şi a presei, blochează pachetul financiar din cauza condiţionării accesului la fondurile europene de respectarea statului de drept.

Diviziunile din cadrul coaliţiei de guvernare de la Varşovia, referitoare la respingerea prin veto a bugetului, au devenit publice în ultimele zile.

Duminică, vicepremierul Jaroslaw Gowin, liderul Accord, partener minoritar de orientare de centru în colaiţia Dreapta Unită, a spus că partidul său susţine eforturile de găsire a unui compromis bun.

”Veto-ul este ultima soluţie”, a declarat Gowin publicaţiei Super Express.

Gowin a spus joi că Polonia va fi gata să renunţe la veto dacă liderii UE vor aproba o declaraţie explicativă privind legătura dintre fondurile UE şi statul de drept, dar a doua zi premierul Mateusz Morawiecki a declarat că poziţia ţării nu s-a schimbat.

Remarcile sale au atras şi o mustrare din partea consilierului principal al preşedintelui Andrzej Duda, Krzysztof Szczerski, care a declarat agenţiei de ştiri PAP, într-un interviu publicat duminică, că doar Morawiecki ar trebui să comunice poziţia Poloniei.

Poziţia lui Gowin contrazice puternic cu poziţia fără compromisuri a celuilalt partener de coaliţie minoritar, altra-conservatorul Polonia Unită, condus de ministrul justiţiei, Zbigniew Ziobro.

Ziobro a avertizat despre pericolele unei poziţii lipsotă de fermitate în negocierile cu UE, spunând că orice altceva decât un veto ar duce la pierderea încrederii în Morawiecki, membru al partidului Lege şi Justiţiei (PiS), cel mai mare partid din coaliţia de guvernământ.

Mulţi conservatori religioşi din Polonia spun că mecanismul referitor la statul de drept ar putea fi un prim pas în obligarea Poloniei să accepte politici liberale precum căsătoria între homosexuali.

Duminică, Gowin a criticat poziţia Poloniei Unite, spunând că veto-ul ar submina interesele economice ale Poloniei.

Parlamentarul Poloniei Unite şi ministru adjunct al activelor de stat, Janusz Kowalski, a respins acest lucru: ”Nu primim nimic gratuit de la nimeni. Polonia Unită ştie să numere ”.

Între timp, postul TVN24 a relatat că primarii din Varşovia şi Budapesta au scris o scrisoare către preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, condamnând poziţia ţărilor lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.