Un comitet al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite care a analizat o cerere a Autorităţii Palestiniene de a deveni membru cu drepturi depline al ONU "nu a fost în măsură să facă o recomandare unanimă" cu privire la îndeplinirea criteriilor, potrivit raportului comitetului consultat marţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Se aşteaptă în continuare ca Autoritatea Palestiniană să facă presiuni asupra Consiliului de Securitate, format din 15 membri, pentru a vota - încă de joi - un proiect de rezoluţie care să recomande ca aceasta să devină membru cu drepturi depline al organismului mondial, au declarat diplomaţi. Algeria, membră a Consiliului de Securitate, a distribuit marţi târziu un proiect de text.

O astfel de aderare ar recunoaşte efectiv un stat palestinian. În prezent, palestinienii sunt un stat observator care nu este membru, o recunoaştere de facto a statutului de stat care a fost acordată de Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, în 2012.

Dar o cerere pentru a deveni membru cu drepturi depline al ONU trebuie să fie aprobată de Consiliul de Securitate, unde aliatul Israelului, Statele Unite, o poate bloca, şi apoi de cel puţin două treimi din Adunarea Generală.

Statele Unite au declarat la începutul acestei luni că înfiinţarea unui stat palestinian independent ar trebui să aibă loc prin negocieri directe între părţi şi nu la ONU.

Consiliul de Securitate al ONU a susţinut de mult timp o viziune a două state care trăiesc unul lângă altul în cadrul unor frontiere sigure şi recunoscute. Palestinienii doresc un stat în Cisiordania, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza, toate acestea fiind teritorii capturate de Israel în 1967.

De la semnarea Acordurilor de la Oslo între Israel şi Autoritatea Palestiniană, la începutul anilor 1990, s-au înregistrat puţine progrese în ceea ce priveşte obţinerea statutului de stat palestinian.

Presiunea palestiniană pentru obţinerea statutului de membru cu drepturi depline al ONU are loc după şase luni de război între Israel şi militanţii palestinieni Hamas în Gaza şi în timp ce Israelul extinde coloniile în Cisiordania ocupată.

Comitetul Consiliului de Securitate pentru admiterea de noi membri - alcătuit din toţi cei 15 membri ai Consiliului - a aprobat marţi raportul său după ce s-a reunit de două ori săptămâna trecută pentru a discuta cererea palestiniană.

"În ceea ce priveşte chestiunea dacă cererea a îndeplinit toate criteriile de aderare ... Comitetul nu a putut face o recomandare unanimă către Consiliul de Securitate", se arată în raport, adăugând că "au fost exprimate opinii diferite".

Calitatea de membru al ONU este deschisă "statelor iubitoare de pace" care acceptă obligaţiile din Carta fondatoare a ONU şi care sunt capabile şi dispuse să le îndeplinească.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.