Comisia Europeană recomandă ca Ucraina şi Republica Moldova să fie desemnate state candidate la aderarea la Uniunea Europeană (UE), a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedinta CE Ursula von der Leyen, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest aviz urmează să fie discutat în cadrul unui summit UE prevăzut în perioada 23-24 iunie, iar şefii de stat şi de guverne ai Uniunii este necesar să-l aprobe în unanimitate.

Preşedinta CE Ursula von der Leyen a făcut vineri o declaraţie cu privire la cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

”Avem un mesaj clar, iar acesta este da, Ucraina merită perspective europene, da, Ucraina trebuie să fie primită ca stat candidat”, declară şefa CE.

”Asta înseamnă că s-a făcut treabă bună, dar că rămân lucruri importante de făcut”, declară ea.

”Întregul proces este bazat pe merit, aşadar are loc conform reglementărilor, iar progresul depinde în întregime de Ucraina. Aşdar Ucraina este cea care îl are în mâinile sale”, subliniază Ursula von der Leyen.

Preşedintele ucrainan Volodimir Zelenski a salutat vineri ”decizia istorică” a Uniunii Europene de a recomanda acordarea Ucrainei a statutului de stat candidat la aderare.

”(Îi sunt) recunoscător Ursulei von der Leyen şi fiecărui membru al Comisiei Europene pentru o decizie istorică”, a scris într-un mesaj postat pe Twitter Zelenski.

El ”aşteaptă un rezultat pozitiv” de la summitul UE şi subliniază că ”aceasta este prima etapă pe calea aderării la UE, care ne va apropia (de asemenea) de victoria” împotriva Rusiei.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a salutat, la rândul său, ”o dovadă strălucitoare a leadershipului european” şi ”un impuls uriaş în vederea unor transformări viitoare în Ucraina”.

”Istoria europeană în marş”, scrie Kuleba într-un mesaj postat pe Twitter.

Acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE ”accelerează în mod considerabil procesul intrării Ucrainei pe piaţa internă a UE, formarea unor pieţe comune în sectoarele energiei şi digital, continuarea liberalizării schimburilor (comerciale), apropierea în sectoarele vamal şi transporturilor”, şi-a exprimat satisfacţia, într-o postare pe Telegram, premierul ucrainean Denis Şmigal.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghii Kisliţia, subliniază că ”înţelepciunea liderilor UE a prevalat” într-o ”zi cu adevărat istorică pentru Ucraina şi Europa”.

LUPTA ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI

Aderarea este ”un proces dinamic care poate avansa, poate fi oprit sau da înapoi. Asta depinde de ţară, iar aşteptările noastre sunt foarte clare”, a avertizat von der Leyen.

În ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, ea a apreciat că s-au înregistrat ”progrese” şi a insistat asupra importanţei ”digitalizării procedurilor” administratuve, în vederea combaterii acestui flagel.

Ea a subliniat că poporul ucrainean l-a ales pe preşedintele Volodimir Zelenski ”pentru că vrea să lupte împotriva corupţiei”.

Ea a amintit, de asemenea, că Ucraina a adoptat o lege împotriva puterii oligarhilor şi şi-a exprimat speranţăa ca aceasta ”să dea rezultate concrete”.

În raportul din 2021 privind corupţia, ONG-ul Transparency International clasează Ucraina pe locul 122 din 180.

Acesta este un scor mai bun ca în 2014 (locul 142), dar în continuare mult în urma vecinilor săi din UE - cea mai prost clasată este Bulgaria, pe locul 78.

Niciodată nu s-a emis un aviz într-un timp atât de scurt cu privire la cereri de a candida la aderarea UE - o urgenţă din cauza războiului rus de peste trei luni şi care face parte din susţinerea Ucranei de către europeni împotriva Rusiei, dar şi a Republicii Moldova împotriva Moscovei.

Ucraina este ”pregătitîă” să acţioneze pentru a deveni un ”membru cu drepturi depline” al Uniunii Europene, a dat asigurări Volodimir Zelenski.

Recunoaşterea statutului de stat candidat marchează începutul unui îndelungat proces, prin stabilirea de către Comisia Europeană a unei ”strategii de pre-aderare” - un program de susţinere a reformelor necesare integrării europene -, însoţit de un ajutor financiar.

Deschiderea unor negocieri oficiale în vederea unei aderări la UE - care durează ani de zile - necesită altă undă verde unanimă a Celor 27.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, estima în mai o aderarea a Ucrainei la UE peste ”zeci de ani”.

MOLDOVA, CANDIDATĂ CU CONDIŢII

Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE Republicii Moldova - cu condiţia să efectueze ”reforme importante”, a anunţat vineri Ursula von der Leyen.

”Cu condiţia ca liderii (moldoveni) să păstreze direcţia” reformelor economice şi luptei împotriva corupţiei, ”noi credem că (R.Moldova) are potenţialul să se ridice la înălţimea exigenţelor” unei candidaturi, a declarat ea în această conferinţă de presă.

Preşedinta moldoveană Maia Sandu a salutat, vineri, un ”moment important” şi ”de speranţă”, în urma deciziei CE.

”Acesta este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova şi speranţa de care cetăţenii noştri au nevoie”, a declarat într-un mesaj postat pe Telegram Maia Sandu.

”Ştim că procesul va fi dificil, dar suntem hotărâţi să urmăm această cale”, a subliniat ea.

PERSPECTIVE PENTRU GEORGIA

Georgia mai are, în schimb, de aşteptat până să obţină statutul de stat candidat la aderarea la UE.

Comisia ”recomandă ca Georgiei să i se ofere perspectiva de a deveni membru al Uniunii Europene”.

”Statutul de (stat) candidat urmează să-i fie acordat după soluţionarea unui anumit număr de priorităţi”, anunţă CE, care estimează că ”sunt necesare noi reforme în vederea unei îmbunătăţiri a economiei de piaţă” a acestei ţări.

”Este un pas enorm înainte pentru Georgia (...). Uşa este larg deschisă”, a dat asigurări Ursula von der Leyen.

”Georgiei îi revine să-şi accelereze (reformele) şi să înainteze către această uşă deschisă”, a îndemnat ea.

Georgia şi Republica Moldova şi-au prezentat cererile privind obţinerea statutului de stat candidat la aderarea la UE la începutul lui martie.

Cinci ţări au statutul oficial de state candidate la o aderare la UE, şi anume Turcia, din 1999, un proces blocat în prezent, Macedonia de Nord, din 2005, Serbia, din 2012, şi Albania, din 2014.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.