Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri un adevărat arsenal de măsuri temporare împotriva unei scumpiri a energiei - ajutoare de urgenţă acordate consumatorilor, amânări temporare ale facturilor, scăderi de taxe - o ”cutie cu instrumente” care ţinteşte ”gospodăriile vulnerabile şi micile întreprinderi”, a subliniat comisarul european însărcinat cu Energia Kadri Simson, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avceastă ”cutie cu instrumente” prezentată de către Kadri Simson cuprinde măsuri care să oprească scumpirea preţului pe termen scurt, dar care vizează ”să crească rezistenţa la şocuri viitoare”.

Comisarul a subliniat că actualul cadru juridic permite Uniunii Europene (UE) şi statelor membre UE ”să adopte măsuri împotriva consecnţelor imediate asupra consumatorilor şi întreprinderilor”.

Măsurile anunţate se înscriu, astfel, în acest cadru şi ”trebuie să ţintească gospodăriile vulnerabile şi micile întreprinderi”.

Între măsurile imediate pe care statele membre le pot implementa cu scopul de a proteja gospodăriile şi întreprinderile vulnerabile, CE recomandă, de exemplu, furnizarea ”unui ajutor de urgenţă consumatorilor aflaţi într-o situaţie de precaritate energetică” - prin bonuri de cumpărături - ”cecuri de energie” - sau prin plăţi parţiale ale unor facturi care nu pot fi finanţate prin venituri de la sistemul comunitar de schimb de cote de emisii”.

Autorizarea unor ”amânări temporare de plată a facturilor” este de asemenea posibilă, anunţă comisarul european.

Altă măsură - care era aşteptată - este posibilitatea ca statele membre UE să scadă TVA-ul la energie - dar numai în mod ţintit, în cazul gospodăriilor vulnerabile.

Comisarul a subliniat însă că aceste măsuri ”nu trebuie să distorsioneze piaţa europeană a electricirtăţii” şi că CE va fi atentă să se asigure că guvernele respectă cadrul UE.

În contextul în care o scumpire bruscă şi puternică a preţurilor alimentează temeri cu privire la speculaţii pe piaţă, Bruxellesul vrea să ancheteze cu prvire la eventuale ”comportamente anticoncurenţiale” şi cere Autorităţii Europene a Pieţelor Financiare (AEMF) să-şi consolideze supravegherea pieţei electricităţii şia cărbunelui.

”ANALIZĂ APROFUNDATĂ” A TARIFĂRII MARGINALE

Pe termen lung, UE propune o reflecţie cu privire la piaţa electricităţii la nivel european.

Energiile regenerabile, mai ieftine şi alimentate de obiective în lupta împotriva modificărilor climatice, deţin o parte tot mai mare în aprovizionarea reţelei electrice şi stabilirea preţurilor, însă ”alte energii, între care gazele naturale, rămân necesare în cazul unei creşteri puternice”, consideră Bruxellesul.

Or în actuala funcţionare a pieţei comune a electricităţii, gazele naturale contribuie la stabilirea preţului global, deoarece totţi producătorii de electricitate sunt remuneraţi în acelaşi fel pentru ceea ce introduc în reţea.

Se recurge mai întâi la energii mai ieftine, însă este este necesar să se recurgă şi la alte energii, în cazul în care cererea creşte.

CE consideră ”eficient” acest sistem de ”tarifare marginală”, întrucât el încurajează dezvoltarea energiei regenerabile - al cărei cost de funcţionare este mic, dar care necesită o investiţie masivă la început - şi apreciază că mecanisme alternative ”nu ar fi avut rezultate foarte diferite”, având în vedere scumpirea puternică a gazelor naturale la nivel mondial.

Cu toate acestea, ”se impune o anaiză aprofundată”, recunoaşte Bruxellesul, care a cerut Agenţiei de Cooperare a Autorităţilor de Reglementare a Energiei - jandarmul UE din care fac parte autorităţiloe naţionale de reglementare - să examineze ”beneficiile şi defectele” modelului actual şi să prezinte eventuale recomandări.

Altă măsură din ”cutia cu instrumente” pe termen lung este adoptarea - până în noiembrie 2021 - a unui regulament care să stabilească ”grupuri regionale transfrontaliere” care să analizeze riscul spargerii pieţei şi care să consilieze statele în planurile naţonale cu scopul de a evita acest lucru.

CE urmează totodată să studieze avantajele unor achiziţii grupate de stocuri de gaze naturale de către state, o posibilitate cerută de către Madrid.

Bruxellesul ia în calcul, mai ales, să profite de o revizuire prevăzută la jumătatea lui decembrie a unei directive privind gazele naturale, pentru a îmbunătăţi reglementările cu privire la utilizare şi stocare în Europa, şi anume prin încheierea unor ”acorduri de solidaritate necesare” între state.

CE urmează  de asemenea să analizeze un sistem voluntar de aprovizionare comună a rezervelor de gaze naturale la scara întregii Europe.

Preşedinta CE Ursula von der Leyen a evocat posibilitatea înfiinţării unei adevărate ”rezerve strategice” a UE.

ENERGIA REGENERABILĂ, ÎN CENTRUL SOLUŢIEI

”Tranziţia către energii curate este cea mai bună asigurare împotriva şocurilor preţurilor viitoare”, care să facă UE mai puţin dependentă de energii fosile şi de volatilitatea cursurilor mondiale, subliniază CE.

CE îndeamnă statele membre UE ”să faciliteze un acces mai larg” la contracte de achiziţie de electricitate provenind din energii regenerabile mai ales întreprinderilor mici, prin măsuri complementare sau prin agregarea cererii actorilor fragmentaţi.

Bruxellesul propune de asemenea să se accelereze procesul de scoarete la licitaţie şi de emitere de permise energiilor regenerabile.

Comisarul Kadri Simson urmează să prezinte comunicarea şi ”cutia cu instrumente” membrilor Parlamentului European (PE) la 14 octombrie, iar miniştrilor Energiei la 18 octombrie.

Liderii europeni urmează să discute, după aceea, despre preţul energiei în cadrul viitorului Consiliu European, prevăzut la 21-22 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.