Cu două zile înainte de reuniunea liderilor europeni pe tema răspunsului coordonat la criza cauzată de pandemia de COVID-19, Comisia Europeană a stabilit o serie de acţiuni necesare pentru a intensifica lupta împotriva pandemiei. Într-o Comunicare adoptată marţi CE îndeamnă statele membre să intensifice campania de vaccinare: ar trebui ca până în martie 2021 cel puţin 80 % dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani şi 80 % dintre cadrele medicale şi asistenţii sociali din fiecare stat membru să fie vaccinaţi, arată un comunicat de presă al instituţiei. Iar până în vara anului 2021, ar trebui ca statele membre să fi vaccinat cel puţin 70 % din populaţia lor adultă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia îndeamnă, de asemenea, statele membre să recomande în continuare respectarea distanţării fizice şi abţinerea de la contacte sociale, să combată dezinformările, să aplice în mod coordonat restricţii de călătorie, să intensifice testările vizând COVID-19, depistarea contacţilor şi secvenţierea genomului virusului, pentru a face faţă riscurilor generate de noile variante ale virusului. Întrucât în ultimele săptămâni s-a înregistrat o tendinţă ascendentă a numărului de cazuri, trebuie depuse mai multe eforturi pentru a sprijini sistemele de sănătate şi pentru a contracara „oboseala cauzată de COVID” în lunile următoare, prin accelerarea vaccinării la toate nivelurile şi prin susţinerea partenerilor noştri din Balcanii de Vest, din zonele vecine de la sud şi est şi din Africa.

„Vaccinarea este esenţială pentru a ieşi din această criză. Am asigurat deja suficiente vaccinuri pentru întreaga populaţie a Uniunii Europene. Acum trebuie să accelerăm livrarea lor şi să intensificăm vaccinarea. Obiectivul nostru este ca 70 % din populaţia noastră adultă să fie vaccinată până în vară. Acest procent ar putea fi un moment de cotitură în lupta noastră împotriva acestui virus. Cu toate acestea, vom pune capăt acestei pandemii numai atunci când toată lumea are acces la vaccinuri. Ne vom intensifica eforturile pentru a contribui la asigurarea vaccinurilor pentru vecinii şi partenerii noştri din întreaga lume”, a afirmat preşedinţa CE Ursula von der Leyen, conform sursei citate.

La rândul său, vicepreşedinte Comisiei Margaritas Schinas a spus că noua tulpină a coronavirusului şi creşterea numărului de infectări nu permite relaxarea.

„Apariţia unor noi variante ale virusului şi creşterea substanţială a numărului de cazuri nu ne permit să ne relaxăm. Acum, mai mult ca niciodată, Europa trebuie să-şi sporească determinarea de a acţiona împreună în mod unitar, coordonat şi vigilent. Propunerile noastre de astăzi au scopul de a proteja în viitor mai multe vieţi şi mijloace de subzistenţă şi de a uşura povara asupra sistemelor de sănătate şi a personalului medical, care deja acţionează în condiţii de suprasolicitare. Acesta este modul în care UE va ieşi din criză. Sfârşitul pandemiei se întrevede, deşi încă nu este aproape”, a precizat Schinas.

Comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară Stella Kyriakides a explicat că este nevoie de acţiuni rapide şi coordonate împotriva noii tulpini a virusului. 

„Conlucrând în mod unitar, solidar şi hotărât, putem începe în curând să vedem începutul sfârşitului pandemiei. În special acum, avem nevoie de acţiuni rapide şi coordonate împotriva noilor variante ale virusului. Vaccinările vor mai necesita timp până când toţi europenii vor beneficia de ele, iar până atunci trebuie să luăm împreună măsuri imediate, coordonate şi proactive. Vaccinările trebuie accelerate în întreaga UE, iar testările vizând COVID-19 şi secvenţierea genomului virusului trebuie intensificate – acesta este modul în care ne putem asigura că vom depăşi această criză cât mai rapid posibil”, a afirmat Stella Kyriakides.

Comunicarea de adoptată marţi de CE stabileşte acţiunile esenţiale pentru statele membre, Comisie, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care vor contribui la reducerea riscurilor şi la stăpânirea răspândirii virusului:

Intensificarea vaccinării în întreaga UE

- Până în martie 2021, cel puţin 80 % dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani şi 80 % dintre cadrele medicale şi asistenţii sociali din fiecare stat membru ar trebui să fie vaccinaţi.

- Ar trebui ca până în vara anului 2021 statele membre să fi vaccinat 70 % din întreaga lor populaţie adultă.

- Comisia, statele membre şi EMA vor colabora cu întreprinderile pentru a valorifica la maximum potenţialul UE de creştere a capacităţii de producţie a vaccinurilor.

- Comisia conlucrează cu statele membre în ceea ce priveşte certificatele de vaccinare, în deplină conformitate cu legislaţia UE privind protecţia datelor, care pot susţine continuitatea asistenţei medicale. Până la sfârşitul lunii ianuarie 2021 urmează să se convină asupra unei abordări comune care să permită ca certificatele emise în statele membre să fie utilizate rapid în sistemele de sănătate din UE şi din afara acesteia.

Testările vizând COVID-19 şi secvenţierea genomului virusului

- Statele membre ar trebui să actualizeze strategiile lor de testare pentru a ţine seama de noile variante ale virusului şi pentru a extinde utilizarea testelor antigenice rapide.

- Statele membre ar trebui să mărească urgent rata secvenţierii genomului virusului la cel puţin 5 %, preferabil la 10 %, din rezultatele testelor pozitive. În prezent, multe state membre supun secvenţierii genomului virusului sub 1 % din eşantioane, ceea ce nu este suficient pentru a identifica evoluţia variantelor sau pentru a detecta orice variantă nouă.

Menţinerea pieţei unice şi a liberei circulaţii, concomitent cu intensificarea măsurilor de combatere a pandemiei

- Sunt necesare măsuri pentru a reduce şi mai mult riscul de transmitere determinat de mijloacele de transport, cum ar fi măsurile de igienă şi de distanţare în vehicule şi în terminale.

- Toate călătoriile neesenţiale ar trebui descurajate puternic până când situaţia epidemiologică se va îmbunătăţi considerabil.

- Ar trebui menţinute restricţii de călătorie proporţionale, incluzând testarea călătorilor, pentru persoanele care călătoresc din zone cu o incidenţă mai mare a variantelor care suscită îngrijorare.

Asigurarea poziţiei de lider a Europei şi promovarea solidarităţii internaţionale

- Pentru a asigura un acces timpuriu la vaccinuri, Comisia urmează să instituie un mecanism de tip Echipa Europa pentru a structura livrarea vaccinurilor partajate de statele membre cu ţările partenere. Mecanismul ar trebui să permită partajarea cu ţările partenere a accesului la o parte din cele 2,3 miliarde de doze asigurate prin intermediul Strategiei UE privind vaccinurile, acordând o atenţie deosebită Balcanilor de Vest, vecinilor noştri de la est şi sud şi Africii.

- Comisia Europeană şi statele membre ar trebui să sprijine în continuare COVAX, inclusiv prin accesul rapid la vaccinuri. Echipa Europa a mobilizat deja 853 de milioane EUR în sprijinul COVAX, ceea ce face ca UE să fie unul dintre cei mai mari donatori pentru COVAX.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.