Comisia Europeană (CE) a dat marţi undă verde unei noi prelungiri - cu trei luni - a controalelor excepţionale impuse la frontiere din interiorul spaţiului Schengen reintroduse în 2015 de Austria, Germania, Danemarca, Suedia şi Norvegia, care se confruntau cu un aflux puternic de migranţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această "recomandare", pe care este necesar ca statele membre UE să o aprobe pentru a se concretiza, le va permite să continue să efectueze controale după 12 noiembrie, când expiră derogările fără precedent de la reglementările cu privire la libera circulaţie.

La începutul lui mai, CE a acceptat o primă prelungire excepţională - dincolo de durata autorizată în mod normal - a controalelor la frontiere, reintroduse în 2015 de Austria, Germania, Danemarca, Suedia şi Norvegia, state membre ale zonei Schengen.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Comisia a stabilit totodată ca obiectiv o revenire la situaţia normală - fără controale la frontiere interne - până în decembrie 2016.

Însă condiţiile "nu sunt încă îndeplinite" în vederea respectării acestui obiectiv, a recunoscut Bruxellesul marţi.

"Suntem, din nefericire, încă departe de acest scop", a declarat prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans, citat într-un comunicat dat publicităţii în urma unei reuniuni a comisarilor la Strasbourg.

Controalele vor fi autorizate "pe o perioadă strict limitată" de trei luni şi vor fi "coordonate şi proporţionate la anumite frontiere interne", a precizat comisarul însărcinat cu Migraţia Dimitris Avramopoulos.

"În această perioadă vom continua să atacăm toate problemele actuale în domeniul migraţiei şi securităţii, pentru a putea ridica aceste controale cât mai rapid posibil", a dat el asigurări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.