Comisia Europeană a anunţat miercuri că va trimite Varşovia în faţa justiţiei UE, în urma unor hotărâri ale Curţii Constituţionale poloneze care contestă că legislaţia europeană are prioritate în faţa reglementărilor naţionale, un demers ce ar putea duce în cele din urmă la sancţiuni financiare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Executivul european, gardianul respectării tratatelor în UE, trimisese un "aviz motivat" Poloniei în iulie anul trecut, etapă în cadrul unei proceduri de infringement lansate în decembrie 2021.

Răspunsul Varşoviei, care a respins "raţionamentul" avizului motivat, nu a risipit îngrijorările Comisiei, care a decis, prin urmare, să trimită Polonia în faţa Curţii de Justiţie a UE (CJUE), a precizat Bruxelles-ul într-un comunicat.

UE este implicată de ani de zile într-o luptă cu guvernul conservator de la Varşovia din cauza reformelor sale judiciare, care, în opinia Bruxelles-ului, subminează independenţa judecătorilor. Conflictul a escaladat odată cu o decizie din iulie 2021 a Curţii Constituţionale din Polonia, influenţată de partidul de guvernământ, care a declarat neconstituţionale deciziile CJUE privind reformele judiciare poloneze.

Tensiunile au crescut şi mai mult la 7 octombrie 2021, când Curtea Constituţională poloneză, sesizată de premierul Mateusz Morawiecki, a contestat supremaţia dreptului european, declarând că anumite articole din tratatele UE sunt "incompatibile" cu Constituţia ţării.

"Prin aceste decizii, Curtea Constituţională a încălcat principiile generale ale autonomiei, priorităţii, eficacităţii şi aplicării uniforme a dreptului UE, precum şi caracterul obligatoriu al hotărârilor CJUE", a afirmat Comisia Europeană. "Prevalenţa dreptului european garantează aplicarea sa egală în întreaga Uniune", a reamintit aceasta. De asemenea, Bruxelles-ul consideră că "instanţa constituţională poloneză nu mai îndeplineşte cerinţa de curte independentă şi imparţială stabilită anterior prin lege".

Polonia trebuie deja să plătească o amendă zilnică de un milion de euro pentru că nu a pus în aplicare o hotărâre a CJUE privind regimul disciplinar al judecătorilor din Polonia, sancţiune care este în vigoare din noiembrie 2021. Suma acestor amenzi a depăşit până acum 440 de milioane de euro, din care o parte este dedusă din fondurile UE plătite ţării.

O lege care desfiinţează un organism controversat, Camera disciplinară pentru judecători a Curţii Supreme, a intrat în vigoare în iulie 2022, dar fără a da satisfacţie Comisiei şi fără a ridica sancţiunea.

Săptămâna trecută, preşedintele polonez a trimis Curţii Constituţionale un proiect de lege privind chestiunile disciplinare, despre care Varşovia a afirmat că ar deschide calea pentru ca UE să deblocheze fonduri europene în valoare de 35 de miliarde de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.