Comisia Europeană a fixat miercuri drept obiectiv să primească “cel puţin 50.000” de refugiaţi în UE direct din ţările din Africa, Orientul Mijlociu şi Turcia, pentru a oferi o alternativă “sigură şi legală” la periculoasa traversare a Mării Mediterana, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Executivul european “recomandă un nou program de reinstalare pentru a aduce în Europa cel puţin 50.000 dintre cele mai vulnerabile persoane, care au nevoie de protecţie internaţională în următorii doi ani”, a anunţat CE într-un comunicat. Un buget de 500 de milioane de euro a fost “pus de-o parte” pentru a susţine statele membre care să accepte să primească refugiaţi. Asistenţa financiară este de 10.000 de euro de persoană.

“O atenţia sporită ar trebui să fie acordată reinstalării” persoanelor din “Libia, Egipt, Niger, Sudan, Ciad şi Etiopia”, a subliniat Comisia, încurajând ţările europene să continue transferurile din Turcia şi Orientul Mijlociu.

Această nouă direcţie a fost fixată de Bruxelles în aceeaşi zi în care expiră programul de “relocalizare” a solicitanţilor de azil din Italia şi Grecia.

Acest program a permis repartizarea a aproximativ 29.000 de persoane, în decurs de doi ani, în statele membre UE, în condiţiile în care obiectivul iniţial era de 160.000.

Însă, spre deosebire de cote de migranţi care au fost decise de statele membre UE cu un vot majoritar, cu preţul unor controverse aprinse, transferurile state terţe decise miercuri de Comisie sunt la alegerea statelor membre.

Bruxelles-ul nu poate să le ceară decât să ofere locuri de primire. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.