Comisia Electorală palestiniană a anunţat vineri organizarea unor alegeri muncipale în Cisiordania ocupată şi în Fâşia Gaza, cu condiţia ca mişcarea islamistă palestiniană Hamas, la putere în aceasă din urmă enclavă, să permită organizarea scrutinului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui calendar electoral care prevede organizarea unor alegeri locale din patru în patru ani, ultimul scrutin municipal a avut loc în 2017, în Cisiordania.

Hamasul a împiedicat, atunci, organizarea acestor alegeri în Fâşia Gaza, un teritoriu palestinian cu două milioane de locuitori, vizat de o blocadă israeliană de peste 15 ani.

Hamas şi Fatah, partidul laic al preşedintelui Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas, sunt la cuţite din 2007, când islamiştii au ajuns la putere în Fâşia Gaza, în urma unor confruntări sângeroase.

În aprilie, mişcarea islamistă armată a denunţat o decizie a preşedintelui Abbas de a anula alegeri legislative şi prezidenţiale prevăzute în mai şi iulie, care urmau să fie primele scrutine de acest fel după 15 ani.

Abbas, al cărui mandat urma să se încheie în 2009, a argumentat că organizarea scrutinului nu este ”garantată” în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a Oraşului Sfânt anexat de către Israel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.