Au fost descoperite nereguli în documentele depuse la Comisia Electorală Centrală de Boris Nadejdin, politicianul rus care este împotriva războiului din Ucraina şi care vrea să fie înscris în cursa electorală prezidenţială pentru a candida împotriva preşedintelui Vladimir Putin, a declarat vineri un oficial electoral cu rang înalt, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nadejdin a prezentat săptămâna aceasta Comisiei Electorale semnăturile a peste 100.000 de susţinători din întreaga Rusie, ca parte a încercării sale de a-şi înscrie numele pe buletinul de vot pentru alegerile din 15-17 martie.

CITEȘTE ȘI Boris Nadejdin, care se opune războiului din Ucraina, şi-a depus semnăturile necesare pentru înscrierea candidaturii la alegerile prezidenţiale ruse

Însă Nikolai Bulaev, vicepreşedinte al Comisiei, spune că unele dintre semnăturile prezentate ca dovezi sunt pe numele unor persoane decedate.

Declaraţia sa pare să crească probabilitatea ca oficialii să invoce motive tehnice pentru descalificarea lui Nadejdin, care a surprins observatorii cu criticile sale tranşante la adresa lui Putin şi a războiului din Ucraina.

Comisia Electorală va anunţa săptămâna viitoare ce candidaţi au fost autorizaţi să participe la competiţia electorală.

Nimeni nu se aşteaptă ca Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, să câştige, chiar dacă i se permite să participe, având în vedere dominaţia şi controlul îndelungat al lui Putin asupra statului. Dar campania sa a captat atenţia oamenilor datorită opoziţiei sale categorice faţă de ceea ce Kremlinul numeşte "operaţiunea militară specială"din Ucraina.

Lansarea acestei operaţiuni a fost o "greşeală fatală" a lui Putin, a declarat Nadejdin. El a promis că va pune capăt conflictului prin negocieri.

La o şedinţă televizată a Comisiei Electorale, Bulaev a declarat vineri că personalul acesteia a terminat practic verificarea semnăturilor unui alt candidat, Serghei Malinkovici, şi că lucrează "practic non-stop" la cea a lui Nadejdin.

Bulaev a declarat că era de aşteptat să existe unele greşeli în liste. "Dar când vedem zeci de persoane care nu mai sunt pe acest pământ şi care au dat semnături, se pune întrebarea cu privire la decenţa standardelor etice aplicate, inclusiv de către persoana care a colectat semnătura. Iar candidatul, într-o oarecare măsură, este direct implicat în acest lucru", a comentat el.

Nadejdin însuşi a făcut lumină în această problemă într-un mesaj adresat susţinătorilor săi pe Telegram.

"Tu şi cu mine suntem cei mai vii dintre cei vii. Dacă cineva îşi imaginează că vede suflete moarte în listele mele de semnături - ei bine, prieteni, asta nu este o întrebare pentru mine. Este mai degrabă pentru biserică sau pentru un exorcist", a comentat el ironic.

Conceptul de "suflete moarte" a fost făcut celebru în Rusia de romanul clasic din secolul al XIX-lea "Suflete moarte" al lui Nikolai Gogol, în care un escroc cumpără "suflete moarte" de iobagi de la proprietarii de terenuri ca parte a unei înşelătorii.

Unii analişti cred că profilul tot mai pregnant al lui Nadejdin devine o supărare pentru Putin, preşedintele în vârstă de 71 de ani aflat la putere de peste două decenii, iar Kremlinul ar putea căuta un pretext pentru a-i opri avântul electoral. În trecut, autorităţile electorale au mai descalificat candidaţi declarând că semnăturile de la susţinători sunt nevalabile.

Kremlinul a declarat că nu îl vede pe Nadejdin ca pe un rival serios pentru Putin, despre care spune că va câştiga alegerile pe baza unui sprijin popular copleşitor acumulat în cei 24 de ani de putere, fie ca preşedinte, fie ca prim-ministru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.