Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat joi, înainte de Consiliul Schengen, unde se discută despre aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen, că se aşteaptă la o atmosferă „dinamică”, aluzie la negocieri intense, dar crede că va exista o decizie în cele din urmă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cred vom avea o dinamică cu adevărat bună, nimic nu este clar încă, dar sper să fie un rezultat pozitiv. Apreciez modul în care preşedinţia cehă a sprijinit acest dosar, astfel că avem o oportunitate de extindere pentru prima oară după 11 ani, cu o cale clară atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria”, a declarat comisarul Ylva Johansson întrebată de jurnalişti ce şanse vede pentru Bulgaria, a cărei candidatură la Schengen este respinsă deocamdată atât de Austria, cât şi de Olanda.

Întrebată dacă ar putea exista un consiliu extraordinar săptămâna viitoare, pentru a prelungi aceste discuţii, comisarul a exclus posibilitatea şi a spus că „azi este ziua, astăzi este discuţia şi decizia, cu o dinamică şi implicare importantă din partea statelor membre. Astăzi este ziua pentru a rezolva subiectul şi sper să o facem”, a afirmat comisarul pentru afaceri interne.

„Vom discuta despre Schengen, este o ocazie foarte bună pentru extinderea Schengen, mă aştept în această privinţă să avem un consiliu foarte dinamic, cu multă implicare din partea statelor membre şi va fi interesant să vedem cum vom progresa”, a comentat comisarul.

Ea a spus că se aşteaptă ca Zagrebul să aibă sprijin deplin pentru aderarea la Schengen. „Sper că vom reglementa şi cazul României şi Bulgariei”, a adăugat Johansson.

Întrebată dacă se aşteaptă la un acord în cazul României şi Bulgariei, ea a răspuns: „Da, dar este o chestiune asupra căreia se discută şi cred că e un moment dintr-acela când e minunat să iei parte la o asemenea dinamică şi desigur, bănuiesc că vor fi discuţii intense. Sper să avem o decizie în privinţa României şi Bulgariei azi”.

„Sperăm să avem discuţii intense, dinamice şi pozitive. Este pentru prima dată din 2011 când avem cu adevărat o oportunitate pentru ca România şi Bulgaria să adere la Schengen şi sper că vom avea o modalitate clară prin care ambele ţări vor intra în Schengen. Mă aştept la o decizie dinamică, dar cred că avem o dinamică bună”, a mai spus comisarul pentru afaceri interne.

Întrebată despre temerile Austriei, ea a spus că sunt întemeiate şi este o problemă pentru întregul spaţiu Schengen, dar a arătat că a prezentat un plan în privinţa migraţiei în urmă cu trei zile şi împreună cu echipa ei a mers la Belgrad pentru a discuta şi acolo, plus că sunt planuri pentru a desfăşura mii de agenţi Frontex.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.