Comisarul european pentru parteneriate internaţionale, finlandeza Jutta Urpilainen, şi-a anunţat duminică intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din ţara sa, ceea ce înseamnă o nouă plecare din executivul european, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Urpilainen s-a declarat, în cadrul unui discurs susţinut la Tampere, "pregătită să fie candidatul" Partidului Social-Democrat finlandez (SDP) şi să participe la campania prezidenţială începând cu 2 decembrie. Alegerile prezidenţiale finlandeze vor avea loc la 28 ianuarie 2024, cu un posibil al doilea tur de scrutin la 11 februarie.

Comisarul îşi ia un "concediu fără plată", cu "opţiunea de a reveni" în executivul european în cazul unui eşec al candidaturii sale, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Comisiei, Balazs Ujvari. În timpul absenţei sale, un alt comisar va trebui să îşi asume temporar responsabilităţile, a adăugat el.

Finlandeza se află în aceeaşi situaţie ca una dintre figurile de vârf ale Comisiei, daneza Margrethe Vestager, care s-a retras din executivul european în septembrie pentru a face campanie pentru preşedinţia Băncii Europene de Investiţii (BEI), lăsându-şi totodată opţiunea de a reveni în funcţie în cazul unui eşec.

Foştii comisari Mariya Gabriel (Cultură) din Bulgaria şi Frans Timmermans (Pactul Verde) din Ţările de Jos au demisionat în mai şi, respectiv, august, pentru a se dedica politicii naţionale. 

Aceste plecări au loc în contextul în care se apropie sfârşitul mandatului de cinci ani al Comisiei prezidate de Ursula von der Leyen, care va fi reînnoit în urma alegerilor europene din iunie 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.