Comisarul european pentru Economie Digitală, germanul Günther Oettinger, şi-a prezentat scuze, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, referitor la declaraţiile făcute la adresa chinezilor, precizând că respectivele cuvinte au fost prost alese şi nu a fost intenţia sa să fie lipsit de respect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am avut ceva timp la dispoziţie pentru reflecţii şi am ajuns la concluzia că acele cuvinte pe care le-am folosit în discursurile mele au fost prost alese şi chiar au rănit anumite persoane. De aceea doresc să îmi prezint scuzele pe această cale. Nu am dorit să fiu lipsit de respect. Am vorbit în acel moment în mod deschis, nu am citit un discurs de pe foaie, cum se spune în germană. Am vorbit chiar din suflet, mi-am spus oful”, a declarat Günther Oettinger.

El a precizat că a dorit să dea un semnal de trezire publicului din Germania şi să atragă atenţia asupra faptului că dacă există concentrare doar asupra unor chestiuni interne, cum ar fi vârsta de pensionare sau programul de lucru, se pierde din vedere toată dezbaterea globală legată de competitivitate. ”Totodată, am vrut să atrag atenţia asupra faptului că în Europa nu avem voie să ne culcăm pe o ureche sau să tragem un pui de somn în timp ce alţii sunt mai competitivi. Am dat şi un exemplu, al acordului CETA, care arată cum o întreagă regiune îşi poate pierde credibilitatea. Noi trebuie să acordăm mai multă atenţie acestui domeniu. După cum am mai spus, am un respect profund pentru economia chineză. Consider că această ţară e un partener important, dar şi un competitor foarte puternic”, a mai spus Oettinger, adăugând că în relaţia cu China e nevoie de condiţii egale, ”astfel încât noi să avem acces la piaţa chineză şi, în sens invers, produsele chineze să poată fi vândute la noi”.

De asemenea, comisarul european pentru Economie Digitală a afirmat, referitor la căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, că în Germania a spus mereu că e un liberal convins şi ”asta de decenii întregi”. E a mai spus că a fost dispuns întotdeauna să sprijine casniciile înre persoanele de acelaşi sex, dar că ” aceste dezbateri cu privire la familie nu au voie să acopere alte discuţii importante din societate, să le aducă în plan secund”.

”Consider că sfera privată ţine de fiecare persoană în parte, fiecare poate decide în privat ce fel de familie întemeiază. Am fost întotdeauna dispus să sprijin căsniciile între persoanele de acelaşi sex şi, totodată, am spus că aceste dezbateri cu privire la familie nu au voie să acopere alte discuţii importante din societate, să le aducă în plan secund. Toate aceste dezbateri nu au voie să reprezinte o piedică în capacitatea de acţiune la nivel european”, a precizat Oettinger.

Comisarul a mai spus că în calitate sa de membru al Executivului european nu îşi permite ingerinţe ”în deciziile luate de politicul intern al unei ţări, de Guvernul ţării şi de Parlamentul ales de cetăţenii ţării”, întrebat fiind despre iniţiativa cetăţenească a Coaliţiei pentru Famile de a revizui Constituţia.

Germanul Günther Oettinger, face obiectul unui val de critici după ce i-a insultat pe chinezi şi a ironizat căsătoria între persoane de acelaşi sex, relatează The Associated Press şi BBC News.

Oettinger, un membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU, conservator) a cancelarului Angela Mmerkel, a evocat "ochi oblici" într-un discurs care a apărut pe YouTube în weekend. "Agenda germană nu-mi satisface deloc aşteptările în privinţa responsabilităţii germane", a spus el, enumerând între altele "căsătoria gay obligatorie".

Oettinger a susţinut acest discurs controversat în faţa unor oameni de afaceri importanţi săptămâna trecută, la Hamburg, relatează BBC News. El a caricaturizat o delegaţie oficială chineză drept "nouă oameni, un partid, fără democraţie", toţi "cu părul pieptănat de la stâmga la dreapta, cu cremă neagră de pantofi".

În înregistrarea video postată pe YouTube apar fragmente din discursul pe care l-a susţinut, în care după declaraţiile despre chinezi se aud râsete. Autorul înregistrării, editorul Sebastian Marquardt, a declarat că a început să filmeze după ce comisarul european a vorbit despre "canaliile cu ochi oblici" care stabilesc regulile comerţului internaţional.

Potrivit lui Marquardt, Oettinger a făcut aceste declaraţii în contextul în care a denunţat faptul că Europa a fost incapabilă să negocieze cu succes acorduri de liber-schimb. El a vorbit cu dispreţ despre eforturile UE de a obţine aprobarea belgiană a CETA, acordul de liber-schimb între UE şi Canada.

Oettinger a criticat de asemenea faptul că pe agenda politică a Germaniei se află "pensii de mamă, pensii minime, pensii la 63 de ani, asistenţă socială... În curând vor veni căsătoriile gay obligatorii".

Comisarul a declarat pentru Die Welt că ideea era să atragă atenţia Germaniei că este prea încrezătoare în sine şi că videoclipul postat pe YuouTube a distorsionat contextul discursului pe care l-a susţinut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.