Comandantul libian Khalifa Haftar, din estul ţării, a încercat duminică să deschidă un nou front, către oraşul Misrata, care este aliat cu guvernul recunoscut internaţional, au declarat oficiali şi locuitori ai oraşului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Intensificarea luptelor erodează armistiţiul fragil şi survine la o zi după ce Naţiunile Unite au avertizat că puterile străine care susţin taberele rivale din Libia încalcă un embargou al armelor.

Emiratele Srabe Unite, Egipt, Rusia şi Turcia au convenit cu puternile occidentale, la un summit organizat în urmă cu o săptămână la Berlin, să susţină un armistiţiu durabil şi să menţină embargoul armelor.

Dar Armata Naţională Libiană (LNA) condusă de Haftar s-a mutat din oraşul Sirte, din centrul ţării, către Misrata.

Luptele dintre LNA şi forţele din Misrata s-au centrat în oraşul Abugrain, aflat la 120 de kilometri este de Misrata, au confirmat ambele părţi.

Doi luptători ai LNA au fost ucişi şi alţă opt răniţi, a spus o sursă din LNA, adăugând că forţele sale s-au retras ulterior, luând şi prizonieri.

În aprilie, Haftar a lansat o ofensivă la Tripoli şi a făcut uşoare progrese, cu ajutorul mercenarilor ruşi şi africani.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan, care a trimis trupe pentru susţinerea guvernului de la Tripoli, a spus că nu se poate avea încredere în Haftar.

Generalul libian a abandonat discuţiile de la Moacova referitoare la un armistiţiu şi a blocat exploatările petroliere libiene în timpul summitului de la  Berlin.

LNA este susţinută de Emiratele Arabe Unite şi de Egipt, în timp ce Turcia sprijină guvernul premierului Fayez al-Serraj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.