Rebelii Forţelor Armate Revoluţionare Columbiene (FARC) au anunţat că sunt pregătiţi să plătească despăgubiri materiale victimelor conflictului prelungit, care a cuprins ţara sud-americană pentru ultimii 52 de ani şi a lăsat în urmă 260.000 de morţi. Declaraţia rebelilor de extremă-stânga vine în ziua unui referendum crucial, în care cetăţenii columbieni sunt chemaţi la urne pentru a aproba acordul de pace negociat de executiv cu gruparea FARC, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele Armate Revoluţionare Columbiene au anunţat că îşi vor declara toate bunurile de valoare, inclusiv proprietăţile, precum şi investiţiile în mine şi infrastructură.

Peste 260.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în lungul conflict armat, care reprezintă una dintre ultimele rămăşiţe ale Războiului Rece. Între timp, şase milioane de persoane au fost strămutate din loc ca urmare a ciocnirilor sângeroase dintre rebeli şi forţele guvernamentale.

Liderul Timoleon Jimenez, cunoscut sub numele de Timochenko, şi-a cerut scuze săptămâna trecută pentru toate victimele conflictului, cu ocazia semnării acordului de pace istoric între rebelii de extremă-stânga şi executivul columbian.

Anterior, rebelii au insistat că nu trebuie să plătească compensaţii victimelor, tocmai pentru că toate resursele financiare ale grupării au fost dedicate menţinerii războiului.

Cetăţenii columbieni sunt chemaţi duminică la urne pentru a accepta sau a respinmge termenii acordului de pace istoric, înainte ca acesta să devină lege. Opozanţii acordului de pace susţin că rebelii de extremă-stânga vor încerca să evite prin orice metodă plata despăgubirilor. 

Însă, gruparea s-a arătat deschisă să transmită executivului toate resursele monetare şi non-monetare, care au fost folosite pentru a finanţa eforturile de război.

Analiştii se aşteaptă ca alegătorii columbieni să-şi arate la urne susţinerea pentru acordul de pace, însă unii cetăţeni sunt nemultumiţi pentru că rebelii de extremă-stânga vor avea oportunitatea de a lupta pentru putere pe cale legală, adică înscriindu-se în următoarele alegeri parlamentare.

Columbia, cu o populaţie de 46 de milioane de locuitori, era considerată un stat aproape eşuat, însă a reuşit să atragă investitori şi să devină un pol pentru turişti după ce fostul preşedinte conservator Alvaro Uribe a lansat o puternică ofensivă, în 2002, împotriva rebelilor stângişti, cu sprijinul militar al americanilor.

De asemenea, statul sud-american este bogat în ţiţei, cărbune, aur şi cafea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.