O specie invazivă de furnici alogene s-a stabilit în Italia şi s-ar putea răspândi rapid prin Europa până în Marea Britanie odată cu încălzirea globală, avertizează un studiu, după ce au fost identificate 88 de cuiburi de furnici roşii de foc în apropiere de Siracuza, în Sicilia, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Furnica roşie de foc, Solenopsis invicta, are o înţepătură puternică, dăunează culturilor şi poate infesta echipamentele electrice, inclusiv maşinile şi computerele.

Această furnică, una dintre cele mai distructive specii invazive, poate forma rapid "super-colonii" cu mai multe regine. Coloniile se hrănesc cu nevertebrate, vertebrate mai mari şi plante, distrugând plantele indigene şi depăşind în competiţia pentru hrană furnicile obişnuite, insectele şi erbivorele indigene.

Furnica roşie de foc este a cincea cea mai costisitoare specie invazivă din lume, răspândindu-se prin intermediul comerţului uman din America de Sud, ţara sa natală, în Mexic, Caraibe, Australia şi SUA, unde provoacă pagube estimate la 6 miliarde de dolari în fiecare an.

Cercetătorii au identificat 88 de cuiburi de furnici roşii de foc pe o suprafaţă de 5 hectare în apropierea oraşului Siracuza, în Sicilia, Italia. Potrivit analizelor genetice făcute în cadrul unui studiu publicat în Current Biology, coloniile invazive ar fi putut proveni din China sau din SUA.

În Europa, furnica a mai fost găsită anterior în produse importate în Spania, Finlanda şi Ţările de Jos, dar stabilirea sa în mediul sălbatic pe continent nu a fost confirmată niciodată până acum.

Roger Vila, cercetător principal în cadrul Laboratorului de Diversitate şi Evoluţie a Fluturilor din cadrul Institutului de Biologie Evolutivă, care a condus studiul, a avertizat că "eforturile coordonate pentru detectarea timpurie şi răspunsul rapid în regiune sunt esenţiale pentru a gestiona cu succes această nouă ameninţare, înainte de a se răspândi necontrolat".

Organizaţia caritabilă Buglife a declarat că speciile invazive de furnici se răspândesc cu uşurinţă atunci când plantele sunt importate în pământ în Marea Britanie şi a cerut guvernului să interzică importul de pământ. UE a interzis importul de sol din Marea Britanie, dar Regatul Unit nu a luat măsuri reciproce pentru a opri importurile, care se fac în principal prin intermediul comerţului horticol.

Noua Zeelandă este singura ţară care a reuşit să eradicheze cu succes furnica roşie de foc după ce aceasta a apărut în 2001.

Furnica roşie de foc este o specie care iubeşte căldura, iar cercetătorii au concluzionat că aceasta s-ar putea stabili în aproximativ 7% din Europa. În climatul actual, jumătate din zonele urbane din Europa ar fi potrivite din punct de vedere climatic pentru ea, inclusiv oraşe mari precum Londra, Paris, Roma şi Barcelona. Odată cu încălzirea globală, continentul va deveni mult mai potrivit pentru această specie şi va contribui la răspândirea ei în Europa. Oraşele de coastă mediteraneene sunt cele mai potrivite pentru furnică, iar porturile de aici ar putea facilita răspândirea acesteia.

"Publicul ar putea juca un rol-cheie în detectarea S invicta, având în vedere că aceasta este frecvent întâlnită în zonele urbane şi în zonele adiacente. Este posibilă detectarea acestei furnici datorită înţepăturilor sale dureroase şi a movilelor caracteristice ale cuiburilor lor, deşi este necesară confirmarea unui expert", a declarat Mattia Menchetti, autorul principal al studiului.

Coloniile depistate în Sicilia se află într-un estuar şi într-un parc natural din suburbiile oraşului Siracuza. Cercetătorii cred că furnicile regine zburătoare, ajutate de vânt, au ajuns acolo din portul Siracuza din nord-vest. Echipa a recomandat continuarea monitorizării portului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.