Un vapor nord-coreean a lovit luni o navă de supraveghere aparţinând Agenţiei japoneze de Pescuit, în Zona Economică Execlusivă (ZEE) a Japoniei, un accident în care aproximativ 20 de nord-coreeni au căzut în mare, a anunţat Paza de Coastă japoneză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trimitem nave de salvare şi avioane la faţa locului, însă nu avem alte detalii” despre coliziune, pentru moment, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Pazei de Coastă japoneze.

Ambarcaţiunea nord-coreeană, probabil un vapor de pescuit, s-ar fi răstunat în parte după accident, care a avut loc la Marea Japoniei, la 350 de kilometri nord-vest de Peninsula Noto, în prefectura Ishikawa, din partea central-vest ică a Japoniei, a adăugat el.

”Am consolidat patrulele în aceste ape, în cooperare cu Agenţia de Pescuit”, în ultimii ani, în faţa unei multiplicări a cazurilor de pescuit ilegal al unor ambarcaţiuni nord-coreene, a declarat purtătorul de cuvânt.

Potrivit unor experţi, pescari nord-coreeni se aventurează departe pe Marea Japoniei, pentru a îndeplini obiectivele stabilite de regimul stalinist de la Phenian.

Însă ambarcaţiunile acestora sunt adesea fragile şi depăşite moral, se confruntă frecvent cu pene mecanice sau de carburant. Zeci dintre aceste ambarcaţiuni eşuează, anual, pe coastele arhipelagului nipon, uneori cu morţi în rândul echipajelor de la bord.

Zece nord-coreeni aflaţi în derivă la bordul unui schif de lemn în largul nordului Japoniei au fost salvaţi anul trecut şi trimişi în ţara lor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.