Primul convoi al grupului paramilitar rus Wagner a sosit într-o fostă bază militară, dezafectată, la Asipovici, în Belarus, iar cel puţin alte două convoaie se îndreptau către această bază, potrivit unei analize a unor imagini satelitare şi a unor înregistrări video postate pe reţele de socializare, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imagini satelitare realizate de Planet Labs surprind un convoi de vehicule care sosesc luni, după ora locală 11.00 (şi ora României), la o bază militară belarusă dezafectată de ani de zile.

Potrivit acestor imagini, convoiul se întindea de la bază şi până la ieşirea de pe o autostradă.

Altă imagine satelitară, realizată de Airbus, surprinde, la mai puţin de o oră după aceea, întregul convoi parcat în bază.

CNN scrie că a putut să confirme că vehiculele aparţin Wagner, deoarece mai multe vehicule care apar în imaginea satelitară Airbus ”se potrivesc” cu vehicule observate într-o înregistrare video postată pe reţele de socializare locale în care apare un convoi cu steaguri Wagner oprite pe o autostradă în Rusia.

CNN scrie că a geolocalizat altă înregistrare video postată pe reţele de socailizare în care convoiul Wagner parcurge autostrada M5 în Belarus.

CNN precizează că a vizitat baza militară Asipovici (Osipovici în rusă) la 7 iulie, la invitaţia Guvernului belarus.

Generalul-maior Leonid Kasinski i-a spus atunci lui Matthew Chance de la CNN că tabăra a fost construită în vederea antrenării apărării teritoriale şi a miliţiei belaruse, dar că poate găzdui combatanţi Wagner în cazul în care vin în Belarus.

În convoiul care apare în înregistrarea video se află tractoarea cu remorci, camioane, platforme mari cu buldozere, basculante, furgonete şi zeci camioane şi maşini civile.

CNN scrie că a identificat 115 vehicule în bază, care nu par în imagini satelitare mai vechi.

Este pentru prima oară dând sunt observate trupe Wagner de la rebeşiunea efemeră din iunie.

Alte două convoaie Wagner se aflau pe drum, luni după-amiaza, către baza belarusă.

O analiză efectuată de către CNN a unor înregistrări video postate pe reţele de socializare arată că aceste convoaie, în care se află vehicule care arborează steagul Wagner, s-au oprit în două locuri pe o autostradă importantă rusă, către vest, către Belarus.

Aceste înregistrări video au fost autentificate şi geolocalizate de către CNN,

Imagini satelitare de arhivă examinate de către CNN surprind zeci de corturi ridicate în bază, goală de ani de zile, la doar câteva zile după ce fondatorul grupării paramilitare ruse Evgheni Prigojin să-şi oprească insurecţia militară şi să-i întoarcă din drum pe mercenarii care mărşăluiau către Moscova, la 24 iunie.

Preşedintele belarus Alekandr Lukaşemko a anunţat că a mediat un acord între Evgheni Prigojin şi preşedintele rus Vladimir Putin.

El a invitat Wagner în Belarus să formeze aramata belarusă.

Locul unde se află Evgheni Prigojin rămâne necunoscut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.